Ettevõtmise algatajad on endine Soome parlamendiliige ja rahandusminister, konservatiivse Rahvusliku Koonderakonna liige Iiro Viinanen ning endine Soome panga juht Sirkka Hämäläinen, vahendas Postimehe terviseportaal lehte Yle Uutiset.

Rahvaalgatuse eesmärk on ümber teha Soome praegused eutanaasia seadused, nii et surmaabi muutuks Soomes seaduslikuks. Mõlema arvates on raskelt haigetel inimestel õigus valutuks surmaks.

Eutanaasia seadustamist taotleva kodanikualgatuse eestvõtjate hinnangul toetab eutanaasiat üle 85 protsendi soomlastes. Nende seas on enamik haiglaõdesid ja osa arste. Soome arstide liit on aga selle mõtte vastu.

Liidu esimehe Heikki Palve sõnul on eutanaasia vastu enamik arste, nende seas ka suurem osa palliatiivset, raskeid ja ravimatuid haigusi leevendavat ravi pakkuvaid arste. «Arstid lähtuvad kahest vastandlikust väärtusest. Ühelt poolt soovivad nad kannatusi vähendada ja teiselt poolt on neil kohustus elu hoida,» rääkis ta.

Eutanaasia on seadusega lubatud näiteks Hollandis, Belgias ja Luksemburgis. Palve sõnul ei saa Soomet Hollandiga siiski võrrelda, sest seal on inimestel hoopis teistsugused õigused. Palve sõnul valib aastas eutanaasia umbes 0,03 protsenti hollandlastest. 

Praegu on peale Viinaneni ning endiste Soome parlamendi liikmete Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Laxi kodanikualgatuse petitsioonile allkirja andnud ligi 5000 inimest. Selleks, et algatus parlamendis kindlasti arutusele tuleks, on neil Soomes 2012. aastal vastu võetud kodanikualgatuse seaduse kohaselt tarvis 50 000 allkirja.