Pressiteade

Uuendati GOLDi KOKi ravijuhendit

GOLDi KOKi ravijuhendi 2017. aasta versioonis on LAMA ja LABA kombinatsioonravil keskne roll.

Boehringer Ingelheim tervitab GOLDi (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) ravijuhendi uuendatud, 2017. aasta versiooni ilmumist, milles LAMA (pikatoimeline antikolinergiline aine) ja LABA (pikatoimeline ?2-retseptorite agonist) kombineerimist peetakse kroonilist obstruktiivset kopsuhaigust (KOK) põdevate GOLDi B–D-alarühma haigete ravi tugisambaks (1). See tähistab varasemate GOLDi juhtnööridega võrreldes suurt muutust (1).

Uues ravijuhendis on KOKi-haiged jaotatud rühmadesse üksnes haiguse sümptomite ja varasemate ägenemiste alusel. Jätkuvalt on kasutusel A, B, C, D süsteem, seejuures on iga kategooria jaoks kasutusel oma ravialgoritm, mis on paremini kohandatud patsiendi vajaduste suhtes (1). GOLDi B–D-rühma patsientide ravisoovitustes on LAMA ja LABA kombineerimisel keskne kriitilise tähtsusega koht (1).

Marburgi ülikooli professori ja GOLDi teaduskomitee juhi Claus Vogelmaieri sõnul on GOLDi ravijuhendi uues versioonis tehtud pärast 2011. aastat oluline täiendus: juhendi farmakoteraapiasoovitused põhinevad nüüd üksnes kahel teguril – KOKi sümptomitel ja ägenemistel. Üleilmse ravijuhendi 2017. aasta versiooni eesmärk on aidata inimesi, kes põevad seda kroonilist, kuid ravitavat haigust, pakkudes neile holistlikke ravisoovitusi, mis sisaldavad nii farmakoloogilisi kui ka mittefarmakoloogilisi ravivõtteid.

Surmade arv on kasvamas

KOK on raske, kuid ravile alluv kopsuhaigus, mis mõjutab maailmas hinnanguliselt 210 miljonit inimest (2). Prognoosi kohaselt kasvab KOKist tingitud surmade arv järgmise 10 aastaga rohkem kui 30% ja sellest haigusest saab 2030. aastaks üleilmselt kolmas juhtiv surmapõhjus (3). KOKi-haigetel põhjustab kahanev kopsufunktsioon hingeldust ja takistab aktiivset elu. See käivitab haiguse sümptomite halvenemise spiraali ja põhjustab tegevusetuse süvenemist, mis aitab kaasa puude tekkimise (4) ja surmariski suurenemisele (5).

GOLDi KOKi diagnoosimise, käsitluse ja ennetamise üleilmse juhendi 2017. aasta versioonis peegelduvad viimaste teadusuuringute tulemused (1). LAMA ja LABA kombinatsiooni lisakasu KOKi-haigetele, võrreldes üksnes neist ühe või LABA ja ICSi koos tarvitamisega, on tõendatud mitmetes randomiseeritud kliinilistes uuringutes (6–13). Need tõendused põhinevad ka TOviTO® III faasi suuremahulise kliinilise uuringu tulemustel, mille järgi parandab Spiolto® Respimat® (tiotroopium + olodaterool) patsientide tulemusnäitajaid oluliselt rohkem kui Spiriva® Respimati® (tiotroopium) kasutamine ning see ilmneb juba KOKi-haigetele vajaliku säilitusravi algfaasis (10–11, 14, 15). Spiolto® Respimat® on Boehringer Ingelheimi ravim, mida kasutatakse KOKi säilitusraviks ja mis on saanud kasutusloa rohkem kui 50 riigis üle maailma.

GOLDi uuendatud ravijuhendis on selgelt öeldud, millal ja millistel patsientidel tuleb ICS raviskeemi lisada või sellest loobuda (1). Kõiki KOKi-patsiente tuleb ravida selliste võtetega, et need eeskätt parandaks kopsufunktsiooni. Vaid nendel patsientidel, kellel esineb aastas kas üle kahe ägenemise või üle ühe ägenemise, mille puhul on vaja haige hospitaliseerida, võib kaaluda LAMA ja LABA kombinatsioonravi järel ICSi kasutamist.

GOLDi juhendis on öeldud veel, et GOLDi D-rühma stabiilses seisundis patsientidel võib ICSi kasutamise LAMA ja LABA kombinatsioonravi puhul ohutult katkestada (1). Mitmed uuringud, sh WISDOM (Withdrawal of Inhaled Steroids During Optimised bronchodilator Management) (16–19), on andnud infot ICSi annuse järkjärgulise vähendamise kohta. WISDOMi (NCT00975195) 52-nädalases kliinilises uuringus hinnati, kuidas ICSi (flutikasoonpropionaat) kasutamise katkestamine mõjub patsientidele, kelle KOKi kulg oli raske või väga raske (neil oli esinenud ägenemisi) ning keda raviti samal ajal Spiriva® (tiotroopium) ja LABAga (salmeterool) (16).

Kirjandus
1. Global Strategy for the Diagnosis, Management and prevention of Chronic, Obstructive Pulmonary Disease, 2017 Report. Available from: (accessed November 2016).
 
2. WHO. Global Alliance against Chronic Respiratory Diseases. Chronic Respiratory Diseases. 2013. Available from http://www.who.int/gard/publications/chronic_respiratory_diseases.pdf. (accessed November 2016).
 
3. WHO. Chronic respiratory diseases, Burden of COPD. 2016. Available from http://www.who.int/respiratory/copd/burden/en/index.html (accessed November 2016).
 
4. O’Donnell DE, Gebke KB. Activity restriction in mild COPD: a challenging clinical problem. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2014; 9:577-588.
 
5. Waschki B, et al. Physical activity is the strongest predictor of all-cause mortality in patients with COPD: a prospective cohort study. Chest. 2011; 140 (2):331-342.
 
6. Wedzicha, JA et al. Indacaterol–Glycopyrronium versus Salmeterol–Fluticasone for COPD. N Engl J Med. 2016; 374:2222-2234.
 
7. Zhong, et al. LANTERN: a randomized study of QVA149 versus salmeterol/fluticasone combination in patients with COPD. Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2015; 10:1015-1026.
 
8. Beeh, KM et al. The lung function profile of once-daily tiotropium and olodaterol via Respimat® is superior to that of twice-daily salmeterol and fluticasone propionate via Accuhaler® (ENERGITO® Study). Int J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2016; 11:193-205.
 
9. Vogelmeier, CF et al. Efficacy and safety of once-daily QVA149 compared to twice-daily salmeterol-fluticosone in patients with chronic pulmonary obstructive disease (ILLUMINATE): a randomised, double blind, parallel group study. Lancet Respir Med. 2013; 1:51-60.
 
10. Singh D, et al. Tiotropium + olodaterol shows clinically meaningful improvements in quality of life. Respir Med. 2015; 10:1312-1319.
 
11. Singh D, et al. Tiotropium + olodaterol fixed dose combination shows
clinically meaningful improvements in quality of life versus placebo. Poster PA2958 presented at the ERS International Congress 2015, Amsterdam, 26-30 September, 2015.
 
12. Buhl, R et al. Tiotropium and olodaterol fixed-dose combination versus mono-components in COPD (GOLD 2-4). Eur Respir J. 2015; 45(4):969-79
 
13. Derom E, Et al. The 24-hour Lung Function Profile of Once-Daily Tiotropium and Olodaterol Fixed-Dose Combination Compared with Placebo and Monotherapies in Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Poster A148 presented at the ATS International Conference 2014, San Diego, May 16-21, 2014.
 
14. Martinez FJ, et al. Effects of Symptom Severity at Baseline on Lung-Function and SGRQ Responses in the OTEMTO® Studies. Abstract presented at the ATS International Conference 2016, San Francisco, May 13-18, 2016.
 
15. Ferguson F, et al. Efficacy of tiotropium+olodaterol in patients with COPD by initial disease severity and treatment intensity: a post hoc analysis. Adv Ther 2015; 32(6): 523-526.
 
16. Magnussen H, et al. Withdrawal of inhaled glucocorticoids and exacerbations of COPD. N Engl J Med. 2014; 371:1285-1294.
 
17. Watz H, et al. Blood eosinophil count and exacerbations in severe chronic obstructive pulmonary disease after withdrawal of inhaled corticosteroids: a post-hoc analysis of the WISDOM trial. Lancet Respir Med. 2016; 4(5):390-398.
 
18. Calverley P, et al. Evaluating blood eosinophils and exacerbation history to predict ICS response in COPD. Abstract presented at the ERS International Congress 2016, London, September 3 - 7, 2016.
 
19. Calverley P, et al. Screening eosinophil counts and risk of exacerbations after inhaled corticosteroid withdrawal in severe COPD. Abstract presented at the ERS International Congress 2016, London, September 3 - 7, 2016.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.