Sõõru: unemeditsiin on ülekohtuselt kõrvale jäänud

regionaalhaigla kopsuarst-unearst  Erve Sõõru.
regionaalhaigla kopsuarst-unearst Erve Sõõru.

Uuringud on näidanud, et õigeaegne unehäirete diagnostika ja ravi vähendavad riigi majandus- ning tervishoiukulusid enam kui kaks korda. Kõrgete lisakulude kartuses on aga seltsi ettepanekud tagasi lükatud, rääkis unemeditsiini seltsi juhataja Erve Sõõru.

Unemeditsiini selts otsustas liituda erialaseltside ühispöördumisega, sest nad on veendumusel, et unemeditsiini alarahastamisega kannatab elanikkonna turvatunne ja jätkusuutlikkus, rääkis unemeditsiini seltsi juhatuse liige, regionaalhaigla kopsuarst-unearst Erve Sõõru.

"Ravimata unehäired koormavad meditsiini, suurendavad patsientide kannatusi ning riski tõsiste terviserikete tekkeks," selgitas Sõõru. "Oleme haigekassale esitanud kilode kaupa tõenduspõhiseid uuringuid, mille alusel unehäirete õigeaegne diagnostika ja ravi vähendavad riigi majandus- ning tervishoiukulusid enam kui 2 korda. Kummalisel kombel on kõrgete lisakulude kartuses meie ettepanekud jätkuvalt tagasi lükatud," kinnitas ta. Samuti tuleb haigekassa rahastusega uneuuringute planeerimisel endiselt uurida, kas patsiendil on südamelihase infarkt või ajuinfarkt juba põetud.

Seda, kuidas hingamistakistusega inimene magab, saab vaadata (ja ka ise seda rütmi proovida) siit!

Uni from Äripäev on Vimeo.

"Oleme ebaõiglases olukorras, kus patsient ei suuda mõista, et haigekassa siin appi ei tule ja me suhtleme riigiga kui seinaga," leidis Sõõru. "Kuigi unemeditsiin ühendab kõiki meditsiinivaldkondi ja sellega tegelemine toob ravikulude kokkuhoiu, siis riigipoolse alarahastuse tõttu on meid ülekohtuselt kõrvale jäetud," lisas Sõõru kokkuvõtteks.

Tasulisi teenuseid saab lubada 50% patsientidest

"Ootame kiiremas korras meie poolt esitatud tervishoiuteenuste (eeskätt hingamise polügraafilise uuringu) lisamist haigekassa tervishoiuteenuste loetelusse ja erinevate seonduvate teenuste (eeskätt polüsomnograafia) rakendustingimuste muutmist," rääkis Sõõru. Ta lisas, et tasulisi uuringuid ja ravi on kõrge teenuse hinna tõttu saanud endale võimaldada alla 50% haigetest.

"Vastavalt Euroopa Liidu direktiivile kinnitati valitsuse poolt määrus, mille järgi kaasneb keskmise või raske obstruktiivse uneapnoe sündroomi kahtlusel absoluutne meditsiiniline vastunäidustus mootorsõiduki juhtimiseks. Käesolevalt on kohustus uurida nii kutselist kui ka mitte-kutselist juhti uneapnoe suhtes ja probleemi ilmnemisel ravida," rõhutas Sõõru. 

"Autoettevõtjad on ümarlaudadel väitnud, et neil on kergem ülekaalulised, hüpertoonikud ja hambumusprobleemidega autojuhid vallandada, kui vastutada ravimata unehäirega autojuhi tegude eest. Kroonilise unehäire all kannataja ei ole tööl produktiivne. Kokkuvõttes on uneravi riigile kordi odavam kui sellega mitte tegelemine," tõi Sõõru ühe kokkuhoiukoha välja.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.