Tuvastati A-gripi karmim alatüüp

Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal 20 A gripiviirust, neist alatüpeeriti kaks A gripiviirust, mis osutasid A gripiviiruse alatüübiks (H3). Selle tüvega seotud grippi haigestumise kulgu loetakse raskemaks.

Eelmisel nädalal kasvas ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunute hulk Eestis 15 protsenti. Arstide poole pöördus 3910 inimest, neist pooled olid kuni 15-aastased lapsed.

Enim haigestunuid oli jätkuvalt kuni 4-aastaste laste hulgas, kuid suurim haigestumuse juurdekasv oli vanemaealiste, so 65 ja vanemate vanusrühmas, kus haigestunute arv nädalaga peaaegu kolmekordistus.

Haiglaravi vajas 7 inimest

Vaatamata sellele, et grippi haigestumuse intensiivsust hinnatakse madalaks ja gripi levikut piiratuks, hospitaliseeriti viimase kolme nädala jooksul 7 gripiviirusega patsienti - neli vanusrühmas 0-9, kaks täiskasvanut ja üks vanusrühmas 65 ja vanem.

Laboratoorselt kinnitati möödunud nädalal 20 A gripiviirust, neist alatüpeeriti kaks A gripiviirust, mis osutasid A gripiviiruse alatüübiks (H3).

Selle tüvega seotud grippi haigestumise kulgu loetakse raskemaks ja seda just kõrgenenud tüsistuste ning suremuse ohu tõttu. Sellest lähtuvalt palub Terviseamet perearstidel pöörata erilist tähelepanu 65aastastele ja vanematele patsientidele ja võtta neilt haigestumise korral kindlasti proovid ka gripiviirusele.

A(H3N2) gripiviiruse kliiniline pilt ei erine üldiselt teiste gripiviiruste poolt põhjustatud haigusnähtudest. Gripile on omane haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, pea-, kurgu- või lihasvalu või hingamisraskused. Enim ohustatud on vanemaealised patsiendid vanuses 65 ja vanemad ning isikud, kes põevad aneemiat, kroonilist kopsu-, südame- või neeruhaigust või diabeeti. Lisaks immuunpuudulikkusega inimesed, sealhulgas immuunsüsteemi talitlust pärssivat ravi saavad ja HIV-positiivsed isikud ning rasedad.

Gripist Euroopas

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel hindasid Soome ja Holland gripi intensiivsust keskmiseks, ülejäänud riigid raporteerisid madalast grippi haigestumise intensiivsusest ning piiratud levikust.

Haigestumus on alustanud tõusutrendi igal pool. Laboratoorselt kinnitatud A gripiviirustest domineerib A gripiviiruse alatüüp (H3).

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.