Eesti juhib HIV-i nakatumise statistikat ka ilma topeltandmeteta

Nagu iga haigusepideemia puhul, on ka HIV-i puhul täpselt teadmata, kui palju HIV-positiivseid inimesi Eestis elab.

Segasemaks teeb loo veel asjaolu, et enne 2008. aastat võidi positiivse proovi andnud testija registrisse kanda mitu korda, juhul kui testiti anonüümselt. Kui palju selliseid inimesi oli, on tagantjärele keeruline öelda, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalne kaamera".

Kokku on aastate jooksul Eestis registreeritud ligi 9500 HIV-i juhtumit. Sajandi algul, mil HIV epideemia mõõtmed võttis, meelitati inimesi anonüümsete testidega.

"Kui me oleks kohe algusest peale koos vereproovi andmisega ka dokumenti nõudnud, mis see kaasa oleks toonud? See on väga spekulatiivne küsimus, sest me ei tea, kuidas see oleks HIV-i diagnoosimist mõjutanud, aga on ju võimalik et paljud oleks HIV-i diagnoosi saanud siis, kui haigus oleks suhteliselt lõppstaadiumis, see suure tõenäosusega oleks mõjutanud inimeste testimisaktiivsust," kommenteerib TAI nakkushaiguste ja uimastiseire keskuse juhataja Kristi Rüütel.

Jutt käib 1500 registrisse kantud anonüümsest HIV-positiivsest testist. Kui paljud toona diagnoosi saanud testijatest läksid veelkord proovi andma, on tagantjärele raske öelda, igatahes ei vähenda see Eesti HIV-epideemia ulatust.

Tervise Arengu Instituut (TAI) tegeleb HIV statistika korrastamisega, püüdes erinevaid registreid võrreldes teada saada, milline on Eestis tegelik seis HIV-nakkuse kandjatega. Selge on see, et viirusest ohustatud riskigruppide hulk on aastatega laienenud.

"See, et poolteist tuhat, kõik, kes on anonüümsed, on topelt registreeritud, see ei pea paika. On ju mõnus mõelda, et meil ei olegi neid palju, aga isegi, kui need poolteist tuhat maha arvata, me oleme ikka Euroopas esimesed, nii et see ei mängi absoluutselt mingit rolli," rõhutab AIDS-i tugikeskuse juhatuse liige Nelli Kalikova vigast statistikat kommenteerides. "See haigestumine on meil kaheksa korda kõrgem kui Soomes ja kuus korda kõrgem kui Rootsis ja vat see on see koht, mis teha."

Kristi Rüütel sekundeerib: "Hoolimata isikustatud diagnoosimisest, oleme me Euroopa Liidus uute juhtude arvult elanikkonna suhtarvu kohta esikohal. Läti on tihedalt meie kannul," tõdeb ta.

Loe täismahus ERRi lehelt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.