Täna lehes: Pilk konverentsile Meditsiin 2017

Täna ilmunud Meditsiiniuudiste lehes toome teieni ülevaate Meditsiin 2017 konverentsist, kus Eesti meditsiini üle arutleti tõsisemalt ja argumenteeritumalt kui varem.

Arvamus: Iga haigekassa ravilepingu detail on praegu ette määratud ja ei ole haiglate poolt juhitav, kritiseerib tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet

Arvamus: Tervishoiupoliitikas on oluline teha julgeid otsuseid, sest siis on kõigil selge, kelle ja mille peale nad tervishoius loota saavad. Praegune olukord on kõigi jaoks frustreeriv ning tekitabki olukorra, kus kõik on kõigiga sõjas, ütleb Eesti Koostöö Kogu programmijuht Liisi Uder.

Uudised

* Esimese ministriaasta jooksul tehtust andis ülevaate töö- ja terviseminister
Jevgeni Ossinovski. "Mul on usku, et uus valitsus suhtub tervishoidu tõsisemalt kui eelmine," kinnitas ta.

* Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler Ain Aaviksoo sõnul saab terviseandmete kvaliteeti vaid siis, kui neid andmeid tervishoiutöötajate poolt reaalselt ka kasutatakse.

* Haigekassa juht Tanel Ross ütles haigekassa finantsseisust ja plaanidest kõneldes, et Eestil on tarvis ajakohast tervishoiusüsteemi ja see on võimalik eelkõige läbi piisavalt tugeva esmatasandi, läbi võimalikult hästi fokusseeritud eriarstiabi ja läbi õendusabi integreerituse sotsiaalteenustega.

* Järgnevatel aastatel vaja juurde koolitada nii arste kui ka õdesid ja lähiaastatel on kõige põletavam vajadus koduõdede järele, toob välja TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja prof Ruth Kalda.

* Järvamaa haigla juht ja arst Andres Müürsepp rääkis Meditsiin 2017 konverentsil eriarstiabi geograafilisest kättesaadavusest Järvamaal. Haigla juht tõi välja, et arsti juurde pääsemine muutub linna- ja maainimeste vahel üha ebavõrdsemaks.

* Mõne aasta pärast kehtima hakkavast üle-Euroopalisest võltsravimite direktiivist (FMD) ja muudatustest-kohustustest, mis sellega tekivad, rääkis Ravimite Ehtsuse Kontrolli Sihtasutuse juhataja Mart Levo.

* Eesti Arstide Liidu president Lembi Aug ennustab, et patsientide kaebuste hulk hakkab aja jooksul kasvama. Korraliku vastutuskindlustuse süsteemi saab arstkond eeldatavalt aga alles järgmise aasta jaanuariks.

Vestlusring

Meditsiin 2017 vestlusringis osalenud tipparstide jutust selgus, et ravirahaga kokkutõmbamine annab haiglates reaalselt tunda, samas ei ole näha häid lahendusi ega ka vastutajaid. Arutelus osalesid Peep Talving, Peeter Padrik, Andrus LoogAnne Kleinberg.

Fookus:

Neuroloogia. Üldarstide vastuvõtule saabunud inimestest umbes 5–11 inimest sajast kannatab pearingluse all. Sel juhul käib tuba ringi ja on paha olla, maapind kõigub ja tekib minestustunne. Pearingluses ja tasakaalust kirjutab ITK kõrva-nina- ja kurguhaiguste keskuse juht Mare Kalvet.

Süda. Ameerika Südameassotsiatsiooni teaduskonverentsil esitleti eelmisel aastal hiljutist uurimust, mille järgi kodade virvendusarütmiaga patsientidel on varfariini kasutades suurem risk haigestuda dementsusesse võrreldes varfariini muudel põhjustel kasutavate patsientidega.

Geenid. Hiljutises uuringus, mille tulemusi esitletakse Vancouveris toimuval Ameerika Neuroloogiaakadeemia 68. aastakongressil, on kindlaks tehtud, et migreeni, pingepeavalu ja soole ärritussündroomi vahel võib esineda geneetiline seos.

Tromboos. Hiljutine suur Jaapanis läbi viidud uuring on näidanud, et inimeste hulgas, kes vaatavad televiisorit viis või enam tundi päevas, on kopsutrombist põhjustatud surma risk üle kahe korra suurem kui neil, kes vaatavad televiisorit poole vähem.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.