Üle 1200 euro suuruse kuusissetuleku korral tuleb tulumaksu juurde tasuda

Kui senini on inimesed harjunud kevaditi riigilt enamtasutud tulumaksu tagasi saama, siis astmeliselt tõusma hakkava tulumaksu korral tuleb mitme tööandja juures töötavatel või lisaks palgale muud tulu teenivatel inimestel üle 1200-eurose kuusissetuleku korral hakata 2019. aastast ilmselt tulumaksu juurde tasuma.

«Astmeliselt langeva maksuvaba tulu kehtestamisel tekib tõesti olukord, kus mitme tööandja juurest kokku üle 1200 euro suurust tasu saavatele inimestele on väga keeruline kui mitte võimatu kuupõhiselt õiget maksuvaba tulu arvestada ning tõenäoliselt arvestatakse maksuvaba tulu rohkem, kui aasta peale ette nähtud,» rääkis maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi, kirjutas ERRi uudisteportaal.

Sama oht kummitab ka kõrgemapalgalisi: üle 2100 euro teenivad inimesed ei tohiks üldse lasta tulumaksuvaba miinimumi enam maha arvestada, et vältida hilisemat juurdemaksmist. Kuna muudatus hakkab kehtima 2018. aastast oleks kõrgepalgalistel järgmise aasta jaanuaris tagumine aeg tulumaksuvaba miinimumi arvestamisest loobumiseks, et 2019. aasta kevadel ebameeldivat juurdemaksmise üllatust ei tekiks.

Liivamägi sõnul saavad inimesed, kes teenivad tulu mitmest allikast, ka ise seda ennetavalt reguleerida, et alatasutud tulumaksu olukorda ei tekiks, kuid see eeldab, et inimene ise selle peale tuleks. «Plaanime e-maksuametisse luua lahendused, et inimesed oleksid kursis oma maksuvaba tulu kasutamisega ja võimaliku täiendava maksukohustusega, mis tuludeklaratsiooni esitamisel tekib,» sõnas Liivamägi ühe lahenduse osas.

Liivamägi sõnul saavad inimesed, kes teenivad tulu mitmest allikast, ka ise seda ennetavalt reguleerida, et alatasutud tulumaksu olukorda ei tekiks. Kuid see eeldab, et inimene ise selle peale tuleks.

"Kui töötaja seda soovib, ei pea tööandja arvesse võtma kogu maksuvaba tulu. Plaanime e-maksuametisse luua lahendused, et inimesed oleksid kursis oma maksuvaba tulu kasutamisega ja võimaliku täiendava maksukohustusega, mis tuludeklaratsiooni esitamisel tekib. Plaanime ka teavitusi maksuvaba tulu piirmäära täitumisest, et inimesed saaksid vajadusel aasta kestel maksuvaba tulu arvesse võtmisest loobuda," pakkus Liivamägi lahendusi.

Mitmesajaeurose juurdemaksunõude saanud töötaja võib taotleda maksu- ja tolliametilt maksude ajatamist. Selleks tuleb e-maksuametis ise endale maksegraafik koostada, valides sobiva perioodi, mille jooksul igakuiselt osa summast ära tasuda. Maksmise saab ajatada kahe kuni 24 kuu peale. Minimaalne tagasimaksesumma kuus on 50 eurot.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.