Kurikuulus C-hepatiidi ravim kosutas apteekide käivet

Haigekassa eelarvele laastavalt mõjunud C-hepatiidi ravim tõi apteekidele eelmisel aastal kena käibe tõusu.

Üldapteekide kogukäive oli ravimiameti andmeil eelmise aasta IV kvartalis oli 92,3 miljonit eurot, mis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on suurenenud 9,6%. Kui varasematel aastatel on apteekide kvartaalne tõus jäänud enamasti 6-7% kanti, siis mullu olid tõusud oluliselt suuremad.

Tamro Baltikule kuulva apteegiketi Benu müügijuhi Kaidi Kelti sõnul küündisid eelmisel aastal I ja II kvartali kasvud 12 protsendini ja selle kõrval oli 9,6 protsendine tõus IV kvartalis isegi suhteliselt madal.

„Esimese-teise kvartali kasvu vedasid suuresti soodusnimekirja lisandunud teatud kallid ravimid. Need patsiendid, kes vastavat ravimit ootasid, said aasta alguses kohe raviga alustada. Aasta lõpupoole oli ravimi vajadus vähenenud, kuna paljudel oli ravikuur läbitud ja juurdetulevate patsientide hulk ei olnud enam nii suur,“ selgitas Kelt.

Oma osa mängis siin ka C-hepatiidi ravim, mis haigekassale ootamatult 8 miljoni eurose ülekulu tõi.

Kelti sõnul on ka see aasta alanud apteekidele kenasti. „Kuna I kvartali tugevaim kuu märts on veel tulemas, siis on veidi keeruline täpselt kasvu prognoosida. Hinnanguliselt võiks see jääda umbes 7-8% kanti,“ ütles Kelt.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.