Ollema: barokamber on, aga süsteem puudub

Põhja-Eesti Regionaalhaigla anestesioloog ja ainus mereväe allveemeditsiiniarst Eestis Allan Ollema tunneb muret sukeldujate tervise pärast ja tegi seetõttu ka vastavasisulise pöördumise eelmise aasta oktoobris tööinspektsioonile,mis nüüd sotsiaalministeeriumi jõudis.

Allan Ollema vastutusalasse kuuluvad mereväes tuukrid, kelle tarvis on kaitsevägi soetanud vastava barokambri. Tema sõnul on aga probleemiks nö tsiviilelanikkond tervikuna, kuna Eesti tervishoiusüsteem ei paku sukeldumisõnnetuste puhust ravi. Vastav ravikamber on kallis aparatuur ja seda on kulukas üleval pidada. "Vastavasisulise analüüsi on sotsiaalministeerium mõned aastad tagasi tellinud ja lühikokkuvõttena Eesti suuruses riigis ühest ravikambrist küll," ütleb Ollema.

Ta lisab, et kaitsevägi, omades tuukriüksust, on kohustatud tagama ravivõimekuse. Seega on aparatuur juba olemas. Vajalik on olemasolev integreerida riiklikku tervishoiusüsteemi. Eestis on arvestatav hulk inimesi tegelemas sukeldumisega. Sukeldumise algkoolitust on teinud hinnanguliselt 60 000 inimest. Lisaks hobisukeldujatele tegutseb Eestis ka mitu ettevõtet, mille töö osaks on sukeldumine. Sukeldumine on ka turismi osa ja arvestatav hulk välismaalasi käib Eesti vetes sukeldumas. Seoses seniste sukeldumisturismi sihtkohtade Egiptuse ja Türgi siseprobleemidele suureneb sukeldumiste arv siin regioonis.

2016. aastal on mereväe barokambris ravitud kahte hobisukeldujat. Sõjaväe meditsiiniressursi kaasamine tsiviilsüsteemi ei ole maailmas erakordne. Näiteks võib tuua Belgia Kuningriigi, kus allveemeditsiinikeskus asub mereväebaasis ja nad teenindavad kogu riiki. Läti Vabariigis on seoses eelmisel aastal toimunud 2 surmajuhtumiga loodud töögrupp riikliku süsteemi loomiseks. Lätis on sarnaselt Eestiga tuukriõnnetuste raviks sobilik barokamber mereväel.
Minu arvates peaksid ka Eesti ametiasutused kokku saama ja välja töötama korralduslikud ja juriidilised alused sellise spetsiifilise ravi tagamiseks.
Ennekõike peaks see olema Kaitseministeeriumi ja Sotsiaalministeeriumi ühisprojekt. Töögruppi võiks olla kaasatud ka Terviseamet, Päästeamet ja Tööinspektsioon. Kaaluda võiks ka suurhaiglate esindajate osalemist, kuna ravile barokambris võib eelneda ja järgneda haiglaravi vajadus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.