Valitsus otsustas – limonaadimaks tuleb!

Riik hakkab maksustama lisatud suhkruga jooke, täpsed maksumäärad pole veel selged.
Riik hakkab maksustama lisatud suhkruga jooke, täpsed maksumäärad pole veel...

Riik hakkab maksustama lisatud suhkruga jooke, täpsed maksumäärad pole veel selged.

"Kiitsime täna valitsuskabinetis heaks suhkruga magustatud jookide kontseptsiooni ning liigume edasi kokkuleppe suunas," ütles rahandusminister Sven Sester Äripäevale.

Riik plaanib maksu alla panna lisatud suhkru või magusainega joogid, kus on suhkrut rohkem kui 5 grammi 100 milliliitri kohta. "Täpsed maksumäärad aga selguvad pärast täiendavaid analüüse," rääkis Sester.

Toetuvad teadusele

WHO uuringute järgi põhjustab liigne suhkrutarbimine rasvumist, mis on rahvatervisele oluline risk. Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on Eestis täiskasvanute, eriti koolilaste, rasvumise kasv viimastel aastatel üks kiiremaid. Tervise Arengu Instituudi täiskasvanute ja kooliõpilaste tervisekäitumise uuringute järgi on 52 protsenti 16-64-aastastest ning 13,6 protsenti 11-, 13- ja 15-aastastest Eesti elanikest ülekaalulised või rasvunud (2014).

Eelmise aasta kevadel Eesti 1. klassi laste hulgas läbi viidud esialgsetele mõõtmisuuringule tuginedes oli 7aastastest tüdrukutest 23,4% ja poistest 28,6% ning 8aastastest tütarlastest 22,8% ning poisslastest 29,8% ülekaalulised või rasvunud.

Maailma toitumisuuringud näitavad, et just lisatud suhkruga toidu- ja joogitooted on peamine liigsete kalorite allikas. Uuringud näitavad, et kõige paremini ja kõige mõõdetavamalt suunab tervislikult käituma suhkruga magustatud jookide maksustamine, mis tõstab nende hinda. Selle tulemusel on erinevates riikides maksustatud toote tarbimine vähenenud 20-50%.

Kontseptsiooni järgi on Eestis plaan maksustada magusaine või lisatud suhkruga joogid, kus on suhkrut üle 5 grammi 100 milliliitri kohta. Suhkrut ja magusainet sisaldavate jookide täpsed maksumäärad selguvad pärast lisaanalüüse.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.