Psühholoog: läbipõlemist hoiavad alal teatud aspektid

Marko Neeme
Marko Neeme

PERHis EMO arstide seas läbipõlemise uuringu läbi viinud kliiniline psühholoog Marko Neeme sõnul tekib läbipõlemine teatavatest vastuoludest inimese vajaduste ja töökeskkonna nõudmiste vahel.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla uuring näitas, et EMO arstidest pooled on läbipõlemise piiril. USA andmete kohaselt ongi enim läbipõlemist erakorralise meditsiini arstide seas, kuid ka sisearstide ja neuroloogide hulgas. Kõige vähem esineb läbipõlemise ohtu aga dermatoloogidel, pediaatritel ja patoloogidel.

PERHis uuringu läbi viinud kliiniline psühholoog Marko Neeme soovitab hätta sattudes spetsialisti poole pöörduda.

Kuidas Te psühholoogina saate aidata?
Psühholoog saab olla kasulik mitmes aspektis. Esiteks saab ta anda infot läbipõlemise kohta ja seeläbi tõsta teadlikkust. Samuti saab ta juhtida tähelepanu aspektidele, mis võivad konkreetse inimese puhul läbipõlemist alal hoida.

Tuntuim läbipõlemise uurija Christina Maslach väidab, et läbipõlemine tekib teatavatest vastuoludest  inimese vajaduste ja tema töökeskkonna nõudmiste vahel. Vt loetelu 6 valdkonnast, mis seda võivad tekitada.

Psühholoog saab pakkuda teoreetilise raamistiku teema käsitlemiseks, õpetada lõdvestustehnikaid, emotsioonide reguleerimise tehnikaid, kognitiivseid ja käitumuslikke tehnikaid, probleemilahendusoskusi, olenevalt sellest, mis on parasjagu asjakohane.

Samuti saab kliiniline psühholoog hinnata, kas tegemist võib olla millegi muuga, kui läbipõlemisega, näiteks depressiooni või ärevushäirega. Paraku on hetkel olemasolevad uuringud psühhoteraapia efektiivsuse kohta läbipõlemise leevendamisel metoodiliselt nõrgad olnud. Loodetavasti saab tulevikus pilt selgemaks. 

Millal aitab lihtsalt aja mahavõtmisest ja millal peaks tablettidest abi otsima?
Näiteks erakorralise meditsiini arstide puhul on töökoormuse vähendamine ja tasakaalu leidmine töö ja vaba aja ning pereelu vahel seotud väiksema läbipõlemisega. Seega võib öelda, et n-ö aja maha võtmisest on kasu küll1,4.

Teatavaid sarnasusi on läbipõlemise ja depressiooni vahel (kuid oluline erinevus seisneb asjaolus, et läbipõlemine on tööspetsiifiline ja depressioon laieneb ka muudele eluvaldkondadele). Samuti arvatakse, et läbipõlemine võib olla depressiooni riskifaktoriks. Taani tervishoiutöötajatega  läbi viidud uuringust ilmnes, et töötajad, kellel oli kõrge läbipõlemise skoor, suurenes risk saada antidepressantravi järgneva aasta jooksul naistel 1% ja meestel 5%5.

Siiski saab ravimitest rääkida alles siis, kui psühhiaater diagnoosib psüühikahäire ja määrab ravi. Läbipõlemine ei ole ametlikult psüühikahäire (rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis RHK-10 märgitud ära kategoorias „Terviseseisundit mõjustavad tegurid ja kontaktid terviseteenistusega“). 

Mitmed läbipõlemist ennetavad meetmed on regionaalhaiglas kasutusel juba praegu. Näiteks on haiglal tihe sisekoolituste kava ning kliinikutel toimuvad igaaastased konverentsid. Koolitustel käimise sagedus on seotud väiksema läbipõlemisega, kuna aitab kompetentsusetunnet tõsta. 

Viited: 
1 Shanafelt T.D., Boone S., Tan L. et al. Burnout and satisfaction with work-life balance among US physicians relative to the general US population. Arch. Intern. Med. 2012; 172: 1377–85.

2 Maslach C., Jackson S., Letter M. Maslach Burnout InventoryManual. 3rd edn. Palo Alto: Consulting Psychologists Press, 1996.

3 Maslach C., Schaufeli W.B., Leiter M.P. Job Burnout. Annu. Rev Psychol. 2001. 52:397-422

4 Estryn-Behar M, Doppia M-A, Guetarni K et al. Emergency physicians accumulate more stress factors than other physiciansresults from the French SESMAT study. Emerg. Med. J. 2011; 28: 397–410

5 Burnout as a risk factor for antidepressant treatment - a repeated measures time-to-event analysis of 2936 Danish human service workers. Madsen, I. E., Lange T., Borritz, M., Rugulies R. J Psychiatr Res. 2015 jun; 65:37-52

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.