Sisearstid: soovime õigust kirjutada soodusmääraga ravimeid

Sisearstide Ühenduse esimees Margus Lember.
Sisearstide Ühenduse esimees Margus Lember.

Sisearstid soovivad saada õigust kirjutada välja tikagrelori ja klopidogreeli 75% soodusmääraga, sest muidu jäävad osad patsiendid ebaõiglasse olukorda ravimisoodustuse rakendumisel.

Eesti Sisearstide Ühenduse esimehe Margus Lemberi allkirjastatud pöördumine sotsiaalministeeriumi ravimiosakonnale: "Alates 01.04.2017 kehtib tikagrelori ja klopidogreeli 75% soodusmääraga ravimi väljakirjutamistingimustes järgnev kord: Kaksikantiagregantravi(P2Y12 retseptori inhibiitor + madalas annuses atsetüülsalitsüülhape) on vastunäidustuste puudumisel soovitatud ravijuhistes kasutada ägeda koronaarsündroomi (äge müokardiinfarkt, ebastabiilne stenokardia) järgselt 12 kuud sõltumata teostatud ravitaktikast (perkutaanne koronaarinterventsioon, aorto-koronaarne šunteerimine, mitte-invasiivne ravitaktika).

Praegu kehtivatel tingimustel on tikagreloori või klopidogreeli 75% soodusmääraga ravimi esmase väljakirjutamise õigus ainult kardioloogil.

Teeme ettepaneku laiendada tikagreloori ja klopidogreeli 75% soodusmääraga retsepti esmase väljakirjutamise õigust sisehaiguste arstidele. Ägeda koronaarsündroomiga patsiendid, keda ei suunata invasiivsele ravile seda teostavatesse haiglatesse (kaasuvate haiguse, raske üldseisundi jne. tõttu), jäävad maakonnahaiglates siseosakondadesse ning nende raviarstideks on sisearstid. Patsiendi haiglast väljakirjutamisel puudub aga sisehaiguste arstil antud olukorras õigus tikagreloori või klopidogreeli 75% soodusmääraga välja kirjutada. Selline olukord tähendab haigetele ebavõrdset kohtlemist ravimisoodustuse rakendamisel.

Palume laiendada tikagreloori ja klopidogreeli 75% soodusmääraga retsepti esmase väljakirjutamise õigust sisehaiguste arstidele."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.