Juhtkiri: kui hingata on lausa rõõm

Kui enam ei jõuaks, ei jõuakski ka sa soovide siniranda, kirjutas kunagi Juhan Liiv. Need luuleread võiksid iseloomustada ka tunnet, mis saabub siis, kui tööl enam ei jaksa ja peale tuleb jõuetus.

Arsti töö on pingeline ja kui lisada pidev ülekoormus ning sage negatiivne tagasiside, pole läbipõlemine võimatu. Kelle poole pöördub arst, kui sinirand liigub silmapiiri taha? Selgub, et pigem pere ja sõprade poole või pusib üksinda hakkama saada.

Meditsiiniuudiste toimetus on seisukohal, et ka arst vajab spetsialisti abi. Nii nagu tavainimene pöördub hädas arsti poole, peaks arst pöörduma tugeva stressi korral psühholoogi poole.

Seekordne luubilugu näitab, et läbipõlemise äärel arst toetub eelkõige iseendale. See on muidugi tervitatav, et püütakse leida lahendus enda seest, kuid vahel sellest ei piisa ja vaja on väljaõppinud spetsialisti abi.

Perekond on kahtlemata hea pingemaandaja ja sealt võib leida häid kuulajaid, kuid kas me ei pane sellega neile liiga suurt vastutust? Kas abikaasa või lapsed oskavad lisaks ärakuulamisele head nõu anda? Või võtavad nad kohusetundlikult lihtsalt osa koormast enda kanda? Tõsi, koorem jaotub sellega juba mitmetele õlgadele, kuid kas ka väheneb? Nii nagu pimesoole valu puhul pöördume spetsialisti poole, nii peaks ka liigse stressi korral pöörduma psühholoogi poole, sest ta on õppinud nägema seoseid. Lisaks oskusele kuulata valdab ta ka tehnikaid, kuidas stressi maandada.

Psühholoog ei võta lihtsalt osa koormat enda kanda, nagu seda teeb armastav pereliige. Pole vaja tunda hirmu, et psühholoog võõra murekoorma all ise läbi põleb – uuringud näitavad, et selle elukutse esindajatel esineb läbipõlemist tunduvalt vähem kui teistel arstlikel erialadel. Erinevalt masenduses patsientidest tunnetavad nemad kontrolli olukorra üle ja oskavad end säästlikult distantseerida.

Ja üks kiire esmaabivõte doktor Jüri Ennetilt. Kui kõik tundub mõttetu ja halb, siis hingake rahulikult välja ning hoidke hinge kinni 15, 20 või isegi 25 sekundit. Siis tahaks juba hingata. Jumalikult hea on hingata! Silm näeb, kõrv kuuleb, jalad liiguvad - lausa õnn!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.