Patsiendil on villand epistlitest ja hirmutamisest

Soomes hiljuti kaitstud väitekirjast selgus, et ülekaalulised patsiendid ei taha sel teemal perearstiga rääkida.

Vastuvõtule tulnud patsient põeb II tüüpi diabeeti ja on ilmselgelt ülekaaluline. Talle peaks soovitama senisest tervislikumat toiduvalikut ja rohkem liikumist. Arst pelgab siiski teemat üles võtta, kuna tajub, et patsient solvuks, kirjutas Mediuutiset.

Tervisekeskuse arstile on selline olukord üsna igapäevane. Sellise tulemuseni jõudis oma väitekirjas ka Tellervo Seppälä, kes on töötanud Pori tervisekeskuse arstina 30 aastat.

Ülekaalulisi patsiente käib vastuvõtul palju ja arstile on paras väljakutse arutada nendega elustiili muutuseid konstruktiivselt.

Seppälä kaardistas oma neljaosalises väitekirjas ennast üldiselt terveks pidavate patsientide, kuid siiski isheemiatõve riskiga, elukvaliteeti ja juhuslikult valitud soomlaste arvamusi selle kohta, kui arsti nende elustiili kohta uurib. Üks osa uuringust on küsitlusuuring elustiili teemaks võtmisest perearsti vastuvõtul. ”Selgus, et inimestel on kõrini epistlitest ja hirmutamisest,” ütles Seppälä.

Kuna mitmed patsiendid häbenevad oma ülekaalu, siis neile tundub ka väike vihje jõulise sekkumisena. ”Ülekaal ja suitsetamine lisavad uuringus osalenute soovimatust isegi vestelda oma elustiilist arstiga,” nentis Seppälä.

Elustiilihaiguste käes vaevlevad Seppälä sõnul eelkõige keskmisest kehvema sotsiaalse staatusega inimesed. Eriti ülekaalulised naised said kõige madalamaid punkte kõigis elustiili füüsilistes valdkondades.

”Psüühilisele elukvaliteedile ülekaalul selget mõju ei ole. See on teisalt kehvasti, sest inimene harjub siis ka psühholoogiliselt paks olema ja pole motiveeritud alla võtma.

Selgus ka, et värske II tüüpi diabeet mõjus sageli nii psühholoogilistele kui ka füüsilistele elustiili valdkondadele. Kuid prediabeedil ei paistnud siiski olevat elustiili halvendavat mõju.

Seppälä ütles, et tal on aja jooksul tekkinud kogemus, kellega on mõtet ülekaalust rääkida ja kellega mitte. Vahel tekitab probleeme ka arsti enda füüsiline vorm. ”Mulle pole sugugi vaid üks kord pärast sellist vestlust öeldud, et mis sul viga rääkida, kui sa nii sale oled.” Suitsetajad võivad taas üsna teravalt teatada, et suitsetamine pole arsti asi.

Seppälä meelest peab arsti siiski kõiki patsiente ravima: ”Kuid mingi vastutus peab olema ka inimesel endal.”

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.