Apteek peab ka maal olema

Linnas on apteeke igas kaubanduskeskuses ja mõnes lausa mitu. Klient saab teha valiku endale meeldiva keti või siis lihtsalt lühema järjekorra või näiteks logo värvi järgi.

Paraku maal on hea, kui on üldse mingi apteek on. Seetõttu on väga tore, et juba aastapäevad on Kiisal tegutsenud proviisorapteek, kus lisaks rohtudele ja nõusaamisele saab teha ka lihtsamaid terviseuuringuid.

Meditsiiniuudised leiab, et riik peaks igati soosima maa-apteekide tegevust ja loomist, sest see lisab elanikele turvatunnet ega lase elu vaid paari linna koonduda.

Kui Kiisa on hea näide, siis Luunja ja Kavastu videosillaga apteekide keelamine ravimiameti poolt on nördimapanev. Kahju, et hea algatus, kus professionaalne nõustamine oli olemas, kuid teenus takerdus „vale käe“ taha, lihtsalt pikema arutluseta ära keelati. Kui olukorda ei suudetud ennetada, siis võiks vähemasti nüüd otsida kompromissi. Kui riik aktsepteerib ravimi vahendajana robotit, siis kas ei oleks ikkagi mõeldav, et videokontrolli abil võiks riiulist karbi võtta ja patsiendile ulatada klienditeenindaja? Muide, robotid pole ka alati usaldusväärsed – alles hiljuti ilmus Rootsist uudis, kus arvuti suunas reisirongi valesse linna. Inimlik viga oli spetsialistide sõnul siin välistatud.

Ideaalis võiks apteegileti taga olla tõesti farmatseut, kuid sama hästi me võiksime ju nõuda, et apteekri kõrval seisaks arst, kes vaatab patsiendile otsa, tutvub tema haiguslooga ja annab nõu, millist käsimüügiravimit ta võiks retseptiravimile lisaks kasutada. Või äkki peaks ta hoopis kohe perearstile minema.

Tegelikult võiks apteegi uksel olla skänner, mis teeks patsiendile kiire uuringu, paneks diagnoosi ja määraks ravi. Ulme? Muidugi.
Kahjuks on kuskil väikeses maakohas apteegipidamine varsti sama ulmeline, sest kui isegi spetsialiste leiduks, ei ole apteegile vajalikku käivet võimalik tagada.

On kuidas on, apteek peab maale jääma nagu arstiabigi ja osapooled peavad leidma kompromissi, kus nõuded oleksid täidetud ja teenus kättesaadav. Olgu selleks siis videosild, külakorda käivad spetsialistid või muud lahendused.

Kiisa proviisorapteegi tegemistest saab meie veebilehel lugeda esmaspäeval.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.