Lasn: ainult kohtade lisamine asja ei paranda

Resident Andres Lasn.
Resident Andres Lasn.

Meditsiiniuudised uuris, miks peremeditsiini residentuuris ka sel aastal osad kohad täitmata jäid.

Vastab peremeditsiini resident ja perearstide seltsi juhatuse liige Andres Lasn:

Milline Teie arvamus on, mis põhjusel need kohad peremeditsiinis täitamata jäävad – kas eksamitest ei pääseta piisava punktisummaga läbi või on pigem see, et peremeditsiin on paljude residentuuri pürgijate jaoks teine valik?

Peremeditsiini erialal on eelnevatel aastatel olnud 28 residentuurikohta ning iga-aastane uute perearst-residendite arv ongi jäänud vahemikku 20-24 (2016. aasta oli küll erandlik, kus soovijaid oli lausa 29 ning kõik kohad said ka täidetud). 35 kohta on tänavu sotsiaalministeeriumi soovil konsensuslikult kehtestatud uus muutus, kuna tõesti – hetkel jääb rohkem perearste pensionile või siirdub mujale tööle, kui noori tegijaid peale tuleb.

Sotsiaalministeeriumi arusaadav soov on suurendada noorte perearstide arvu, ent ainult uute kohtade lisamine sisulisi muutusi tegemata ei too maagiliselt juurde neid inimesi, kes vabad kohad ka täidaks. Eksamitest läbisaamine pole probleem ning peremeditsiin on noorte hulgas siiski vaieldamatult kõige populaarsem eriala, sest üks asi on vaadata konkurssi ühele kohale ja teine asi absoluutarve.

Kuidas Te hindate, kellel ja mida tuleks teha või muuta, et peremeditsiinis ei jääks neid täitmata kohti? 

Hetkel on peremeditsiini residentuuri kestus Eestis 3 aastat (minimaalne Euroopa direktiivi nõue), mis tähendab n-ö haiglatsüklites (pool õppekavast) väga suurt 1-kuuliste rotatsioonide osakaalu (hetkeseisuga on peremeditsiini residentuuris 1-kuulisi rotatsioone 11 tükki). Ühe kuu kaupa erinevate osakondade vahet jooksmine ning uuesti otsast peale n-ö sisse elamisega alustamine on esiteks juba vaimselt päris kurnav ning teiselt ka kõigile osapooltele logistiliselt keeruline.

Nii tekib tihti olukord, kus perearst-resident on lihtsam vaatlema panna, kuna esineb suhtumine et "ühe kuu jooksul ei jõua nagunii midagi selgeks õpetada", selle asemel, et kaasata teda igapäeva praktilisse töösse. Mainimata ei saa jätta ka seda, et minimaalse kestusega residentuuri tõttu puuduvad meie õppekavas suhteliselt olulised erialad (näiteks silmahaigused, taastusravi) ning on üpris kõrge risk ka selleks, et seadusandlusest tulenevalt võib residendi ravikindlustus katkeda.

Antud kitsaskohti on võimalik leevendada peremeditsiini residentuuri pikendamisega ja selle sisu ülevaatamisega. Peremeditsiini õppetool ongi üritanud aastate jooksul pikendust taotleda, ent seni on sotsiaalministeerium vankumatult ei öelnud.

Kuna olukord on ajas järjest kriitilisemaks muutumas ning nagu enne öeldud, et ainult uute kohtade lisamine muid sisulisi muutusi tegemata lahendust ei too, siis pöördusime vähem kui kuu aega tagasi 53 perearst-residendi ja värskelt lõpetanud perearstiga uuesti sotsiaalministeeriumi poole palvega peremeditsiini residentuuri pikendada.

21.09 toimunud Eesti Perearstide Seltsi aastakonverentsil esines video vahendusel tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kes tundis samuti muret praeguse olukorra üle. Loodan, et tal on piisavalt ettenägelikkust ja soovi antud küsimuses sisulisi muutusi soosiv otsus vastu võtta ja meie palvele vastata.

Olete ka ise peremeditsiini resident, mis põhjusel Teie selle eriala kasuks otsustasite ja kas saite kohe esimesel korral residentuuri sisse sellele alale?

Peremeditsiini residentuur oli minu esimene ja ainuke valik ning sissesaamine esimesel katsel probleeme ei valmistanud. Valisin antud eriala eeskätt kliinilise mitmekesisuse ning ülikooli jooksul tutvutud väga lahedate perearstidest kolleegide pärast. Perearsti iga päev on väga vaheldusrikas ning vastupidi ehk üldisele arvamusele ei tegele me ainult vererõhu mõõtmise, nohu ravimise või tõendite väljastamisega.

Üks kõige keerulisem, ent isiklikult minu jaoks ka põnevaim aspekt perearsti töös on diferentsiaaldiagnostika – sarnase sümptomaatikaga iseparaneva kerge ja varajases faasis raske haiguse üksteisest eristamine piiratud informatsiooni ja ajalise kitsikuse olukorras nõuab kõrget enesedistsipliini, piinlikku põhjalikkust ja suures hulgas teadmistest orienteerumise oskust. Igaüks ei ole selleks lihtsalt võimeline, perearst aga peab olema, mistõttu tahangi olla perearst.

Loe residentuuri teemal pikemalt 10. oktoobri Meditsiiniuudiste lehest!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.