Psühhiaatrite arv väheneb vaatamata huvile eriala vastu

Andres Lehtmets - psühhiaater ja psühhiaatrite seltsi juht.
Andres Lehtmets - psühhiaater ja psühhiaatrite seltsi juht.

Psühhiaatria eriala residentuuri 11 planeeritud kohal alustab sel aastal 12 residenti. Eelmisel aastal sai samal erialal täidetud vaid 3 kohta 11st.

Psühhiaatrite seltsi juht Andres Lehtmets ütleb selle aasta residentuurikonkursi tulemusi kommenteerides, et eriala populaarsuse kõikumist ei saa kindlasti ühe konkreetse teguriga seletada.

"Tõenäoliselt just nii ongi, et psühhiaatria ka pakub huvi või ei paku ja aastad ei ole selles osas vennad," ütleb Lehtmets. Ta lisab, et selts ei ole seni otseselt mingeid erilisi pingutusi teinud, et oma valdkonda arstitudengite seas kuidagi populariseerida. "Loodame jätkuvalt, et huvilised leiavad tee psühhiaatriaringi juba tudengina ja et õppejõud suudavad selle valdkonna huvitavaks rääkida ja oma isikliku eeskujuga nakatada," lisab ta.

"Kui on juba astutud residentuuri, siis loomulikult teeme kõik mis meie võimuses et noored kolleegid saaksid tuge nii koolituste osas kui ka erialaspetsialistiks kujunemisel," ütleb seltsi juht.

Lehtmets nendib, et psühhiaatrite arv jätkab paraku langust ka siis, kui residentuuri mahud püsivad sellistena nagu nad hetkel on. "Ja sellest rohkem ei suuda meie süsteem inimesi koolitada," ütleb ta. Pigem on kaalumisel residentuuri pikendamine ühe aasta võrra, mis omakorda lisavahendeid võtab.

"Psühhiaatrilise abi kättesaadavus parandamine sõltub sellest, kui palju õnnestub juurde saada eeskätt vaimse tervise õdesid, aga ka psühholooge, meie valdkonnaga tegelevaid sotsiaaltöötajaid ja tegejusjuhendajaid," räägib seltsi juht ja lisab, et arstikeskne mudel on muutumas ja asendumas üha rohkem meeskonnatööpõhise lähenemisega.

Psühhiaatrilise abi kättesaadavus on Eestis geograafiliselt erinev, kõige õnnetumas seisus on Lehtmetsa kinnitusel Ida-Virumaa ja paraku ka Tallinn. Need on ka kaks piirkonda, mis vajaksid tema sõnul ka rohkem toetust nii haiglabaasi uuendamisel (psühhiaatriakliinik Ida-Viru Keskhaigla koosseisus ja ka planeeritavas Tallinna Haiglas) ning sellist personalipoliitikat, mis noori spetsialiste Ida-Virumaale tööle meelitaks.

"Psühhiaatrial on teiste valdkondadega raske konkureerida, haiglajuhid kipuvad ikka eelistama rohkem tehnilisi ja glamuursemaid erialasid," lisab Andres Lehtmets.

Täismahus 10. oktoobri Meditsiiniuudiste paberlehes!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.