Proviisor: apteegist teevad apteegi selle töötajad

Benu apteegi proviisor Astrid Oolberg.
Benu apteegi proviisor Astrid Oolberg.

BENU Sõbra apteegi proviisor Astrid Oolberg rääkis täna Meditsiiniuudiste ravimiseminaril, miks ta ei taha olla apteegi omanik.

BENU Sõbra apteegi apteeker ja proviisor Astrid Oolberg rääkis täna Meditsiiniuudiste ravimiseminaril, miks ta ei taha olla apteegi omanik. Ta sõnas, et apteegist teeb apteegi seal töötavad inimesed.

Oolberg tõi välja, et Eestis on ligi 1000 proviisorit, kellest 100 on ettevõtja ja umbes 800 on proviisorist töövõtjad. Ka Oolberg ise on proviisorist töövõtja. „Apteegist teeb apteegi seal töötavad inimesed,“ sõnas ta.

Oolberg ise on töötanud nii eraapteegis kui ka ketiapteegis, mistõttu on lihtne kahte varianti võrrelda. Nende kahe puhul ei ole tema sõnul ainult erinevused, on ka oluline ühisosa. Ühisosa ettevõtjast proviisori ja töövõtjast proviisori vahel on eelkõige patsient, kes ühtmoodi tuleb apteeki ja küsib ravimeid, nii retsepti kui käsimüügi, tahab nõu koos- ja kõrvatoimete kohta jne.

"Praegu tulevad Eestis kõik proviisorid TÜ arstiteaduskonnast farmaatsia erialalt, meil kõigil on ühine ametivanne," jätkas ta. Ühisosa on ka riiklikud regulatsioonid – pole vahet, kas apteek on maal, linnas, ketis või tegutseb erana – regulatsioonid on sarnased, näiteks ruuminõuded, proviisori palkamise nõue, piirhinna alused ravimite nõue jne. Uuem on täienduskoolitusnõue ehk kahe aasta jooksul peab proviisor käima 40 tundi täiendkoolitusel.

Erinevustest ettevõtjast proviisori ja töövõtjast proviisori vahel tõi Oolberg välja kolm põhipunkti: kas ollakse tööandja või töövõtja, ajafaktor ja raha.

Ta lisas, et olles 47aastane, ei ole tal täna kindlust, kas ettevõtjaks hakkamine piisavalt hästi välja kukuks. „Ma ei ole seni ju suurt ja peadpööritavat äri teinud ja kui suurt äri ma nüüd ikka tegema hakkaksin?“. Eraettevõtjana, eeldas ta, teeks ta töökoha 1,5 inimesele, hetkel on nende apteegis tööl aga kolm inimest.

Ta jätkas, et ei ole saanud ettevõtlusalast koolitust ning eelistab olla pigem hea meeskonna liige, mitte nii väga juht.

„Kasum on ettevõtluse alus. Kui ma ei ole võimeline kasumit teenima, kas ma siin olen ettevõtja?“ märkis proviisor veel ühe erinevuse.

Kui proviisorapteegid kipuvad olema avatud tavatööpäeva pikkuses, siis Oolberg tõi ketiapteegi eelisena välja, et nende asukoht (nt ostukeskused) ja avatud oleku ajad (u kl 20-21) on patsiendile kindlasti sobilikumad, eriti just linnas.

Küsimuse koht on tema sõnul ka personal, täpsemalt noorte apteekrite tööturule tulek, sest noored ei ole tihti valmis töötama õhtuti, nädalavahetustel ja nende palgaootused on väga kõrged. Ka siin mitteomanikust apteekril vähem muretsemist.

Ettevõtlus muutub, jätkas ta, näiteks ravimimüügi kolimine netti. "Inimene ostab ravimeid netiapteegist, aga nõu tuleb aga ikkagi küsima apteeki," sõnas proviisor.

Oolberg kinnitas, et kui teda peaks sunnitama apteegiomanikuks hakkama, vahetaks ta ilmselt eriala.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.