ITK annab nõu: digisaatekiri ja e-saatekiri

ITK sisekliiniku juht Kai Sukles
ITK sisekliiniku juht Kai Sukles

Alates jaanuarist 2018 peaksid kõik perearstilt eriarstile suunamised olema digisaatekirjapõhised.Ida-Tallinna Keskhaigla sisekliiniku 15. konverentsil anti nõu, kuidas need võiksid olla vormistatud.

ITK sisekliiniku juhataja Kai Sukles rääkis täna toimuval 15. konverentsil nii digisaatekirjast kui ka e-saatekirjast ja andis teada, mida eriarstid perearstidelt ootavad.

Digisaatekiri peab tema sõnul kaotama olukorra, kus inimene on juba endale ise eriarsti aja broneerinud ja pannud seetõttu oma perearsti sundseisu, kuna aeg on juba olemas ja nüüd on vaja saatekirja. Digisaatekirjad on näha digiloos.
Teine asi on Suklese sõnul, mis sinna saatekirjale kirja on pandud. "Tähtsaim on küsimus, hüpotees arstilt: ma arvan, et see on nii, kas mul on õigus?" Kindlasti peaksid seal olema esmased uuringud, mille värskus oleneb uuringu sisust. On asju, mis peavad olema värsked, ja samas võib lisada ka 6 kuud vanu uuringuid.
Probleemkoht on tagasiside ja haigusloo lõpetamine. Eriarstid peavad tegema korrektse epikriisi haigusjuhu lõppedes, mis saab olla avatud kuni 3 kuud. Eriarst peab andma perearstile tagasisidet, mis edasi saab patsiendist - millal ta näiteks tema juurde peab tagasi tulema. "Kui on vaja inimene tagasi kutsuda, on see juba eriarsti korduvvastuvõtt, mitte ei pea patsient uuesti minema perearstile saatekirja pärast, mida praegu ikkagi juhtub," rääkis Sukles.

E-saatekiri on konsultatsioon
E-saatekirja eesmärk on Kai Suklese sõnul konsultatsioon, kus perearst küsib eriarsti nõu. Sukles rõhutas, et pole olemas e-saatekirjaga saadetud erakorralist patsienti (cito!) - need patsiendid on ikkagi kohe EMO patsiendid. E-saatekirja eripäraks on, et patsienti eriarst ei näe. Seega peaks seal olema põhjalik kirjeldus probleemist. "Me ei taha vaadata sellist e-saatekirja, kus on kirjas: vaata digilugu," märkis Sukles.
ITK alustas e-saatekirjadega aprillis 2016, saatekirju on olnud 3000, konsultatsioone on kolmandiku ulatuses. Kõige rohkem on e-saatekirju allergoloogias, immunoloogias, aga ka neuroloogias. "Võiks enam saata e-saatekirju onkoloogias," lisas Sukles.
Suhtlus on tema sõnul kahepoolne: ka eriarstid ITKs on vastustega natuke hädas. Vahel on ebaselge, millal ravi üle võtta. "Kui eriarst leiab, et patsient peab tulema tema vastuvõtule, siis eriarst ka numbri annab, mitte ei suuna patsienti üldjärjekorras endale numbrit võtma," lausus Sukles. Ta tunnistas, et selles osas on ka nende arstidel veel arenguruumi. Tähtis on tema sõnul lugupidamine, austus osapoolte vahel ja tagasiside, nii negatiivne kui ka positiivne.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.