Laiuse doktoritöö: ravimeid ei võeta korralikult

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius
Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius kaitseb 7. detsembril doktoriväitekirja osteoporoosiravimite kasutamisest, ravijärgimusest ning osteoporoosist tingitud reieluu proksimaalse osa murdude trendist Eestis.

Ott Laiuse doktoritöö uuris osteoporoosiravimite kasutamist, ravijärgimust ning võimalikku mõju osteoporoosist tingitud luumurdude trendile Eestis.

Osteoporoosi raviks on olemas efektiivsed ravimid, mis tugevdavad patsientide luukude ning aitavad selle kaudu ära hoida luumurdude teket. Rahvusvahelistest kliinilistest uuringutest teame, et edukas luumurdude arvu vähendav osteoporoosiravi on pikaajaline ning peaks vältama vähemalt kolm aastat, kirjutab Laius töö kokkuvõttes.

Kuid kõik patsiendid ei võta ravimeid nii nagu arst on neile määranud. Madal ravijärgimus on peamine põhjus, miks patsiendid ei saa ravimitest loodetud kasu. Piisavaks peetakse vähemalt 80% ettenähtud raviannuste võtmist, et osteoporoosiravimi kontsentratsioon patsiendi veres oleks vajalikul tasemel ja ravi tulemus efektiivne.

Ravimikasutuse tõus seotud luumurdude vähenemisega 

Tuvastati, et osteoporoosiravimite kasutamine tõusis oluliselt 2000ndate aastate keskel ning sellele järgnevatel aastatel hakkas reieluu proksimaalse osa murdude arv vähenema. Samuti leiti, et osteoporoosiravimite üldine kasutamine ning keskmine ravimi päevadoosi maksumus muutusid uuringu vältel erisuunaliselt.

Osteoporoosiravimitele tehtud kulutustest 40% läks patsientide raviks, kes ei võtnud piisavat hulka raviannuseid (vähemalt 80%) või kelle ravikuuri pikkus oli alla aasta ning seega ei saanud ravist oodatavat kasu.

Doktoritöö juhendajad olid dotsent Katre Maasalu (dr med, TÜ kliinilise meditsiini instituut), professor Sulev Kõks (PhD, TÜ bio- ja siirdemeditsiini instituut) ja dotsent Aare Märtson (dr med, TÜ kliinilise meditsiini instituut). Oponent on doktor Fernando Fernandez-Llimos (PhD), Lissaboni Ülikooli farmaatsia teaduskonnast.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.