Vabaerakond tahtis haigekassa seadusele pidurit tõmmata

Kuigi Vabaerakond soovis Eesti Haigekassa seaduse teise lugemise katkestada, ei leidnud nende ettepanek piisavalt toetust ja teine lugemine lõpetati.

Valitsuse algatatud Eesti Haigekassa seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõuga (512 SE) kehtestatakse Eesti Haigekassa tulubaasi etapiline laiendamine ja sellega seotult riigieelarvest kulude üleviimine Eesti Haigekassasse.

Kehtiva regulatsiooni kohaselt moodustub ravikindlustuse tulubaas riikliku ravikindlustuse vahenditesse ülekantava sotsiaalmaksu osast, mis moodustab 13 protsenti töötava inimese tasudelt. Samuti on kehtiva regulatsiooni kohaselt käesoleva eelnõuga üle viidavate teenuste rahastamine riigieelarveline kohustus. Teenuseid rahastab kas Sotsiaalministeerium või Terviseamet.

Eelnõuga kehtestatakse Eesti Haigekassa tulubaasi etapiline laiendamine ja sellega seotult riigieelarvest kulude üle viimine Eesti Haigekassasse. Valitsus kinnitas 23. aprillil riigi eelarvestrateegia 2018–2021 läbirääkimiste raames Eesti Haigekassa tulubaasi laiendamise ja otsustas panustada selle eelarvesse 2018. aastal 7 protsenti, 2019. aastal 10 protsenti, 2020. aastal 11 protsenti, 2021. aastal 12 protsenti ja 2022. aastal 13 protsenti mittetöötava vanaduspensionäri pensioni kohta.

Läbirääkimistel võtsid sõna Maris Lauri Reformierakonna fraktsioonist, Monika Haukanõmm Vabaerakonna fraktsioonist ja Jürgen Ligi Reformierakonna fraktsioonist.

Lauri oli kõigi kuluda haigekassa alla viimise suhtes kriitiline: "Selle eraldise tegemisega haigekassasse ja selle raha segi ajamisega võib juhtuda ühel hetkel nii, et riigi poolt raha ei tule enam juurde. Järgmistel aastatel, jah, need summad kasvavad. Paneme protsente juurde, tekib mulje, et raha on palju. Aga ühel hetkel seda niisama ju juurde ei tule. Ja ühel hetkel need kulud sellistele asjadele, mis ei ole tervisekindlustusega seotud, kasvavad nii suureks. Ja siis hakatakse tegema seda, mida ei tohi teha ehk riigi kohustusi finantseerima kindlustatute maksetest. See on see põhjus, miks tuleb asjad eraldi hoida."

Haukanõmm: "Haigekassa teenuste rahastamise mudel soovitakse lahti siduda nn ravikindlustusest ja sotsiaalmaksu tuludest ning muudetakse tegelikult tervet Eesti tervishoiu rahastamise süsteemi. Sellised piirid sellisel juhul, kui me ei toeta neid ettepanekuid, ravikindlustuse ja riigi poolt finantseeritavate teenuste vahel hägustuvad veelgi. Seda enam, et me peame oluliseks, et tervishoius tuleb järjest enam lähtuda kindlustuse ja isikliku vastutuse printsiipidest, mitte neist kaugeneda. Samuti võib see tekitada riski, millega ei saa nõustuda, et haigekassale antakse teadlikult riigipoolsete teenuste finantseerimise puudujäägi katmine. Mis tekitab selle eelnõu juures veel palju segadust, on see, et ministeerium annab oma pressiteadete vahendusel teada, justkui tervishoidu tuleb raha juurde järgnevate aastate jooksul umbes 200 miljonit eurot. Tegelikult on see üks paras kübaratrikk ja tegelikult sellist puhast raha tuleb juurde järgnevatel aastatel 100 miljonit."

Ligi: "Ei ole ju see kiirabi ja muu taolise ümbertõstmine see põhiküsimus. Põhiküsimus on see, et räägitakse justkui lahendataks tervishoiu jätkusuutlikkust sellega, et antakse eelarves talle raha juurde. See on ju pettus, see on sama pettus või veel suurem pettus kui asi, mida Monika Haukanõmm nimetas, et 200 miljonist rääkides tegelikult antakse pärisraha ainult pool, aga see ülejäänud pool on ju võetud laenuks. Eelarve on ju miinuses. See, et eelarvet hoitakse laenu ja reservide najal üleval ja teda pannakse toetama haigekassat, ei ole ju jätkusuutlik lahendus. See on see, et vigane toetab santi. Katsume nüüd fookuse hoida sellel, et tegemist on tervishoiu ostmisega laenu eest, pärast tulgu või veeuputus. See on kõige tõsisem riigirahanduse küsimus. Tervishoiukulud, nende kontroll on üldse kõige suurem probleem kõigis arenenud riikides, see on eksponentsiaalne kasv mitmes osas – vananemine, kallinemine, nõudlus, jõukusega kasvades veel lisanõudlus, sest inimesed hakkavad tervisele rohkem panustama, rohkem nõudma. Nii et mingit jätkusuutlikkuse küsimust siin küll ei lahendata, mängitakse lolli ja mängitakse heategijat."

Vabaerakonna fraktsioon tegi ettepaneku eelnõu teine lugemine katkestada. Ettepaneku poolt hääletas 31 saadikut ja vastu oli 41 saadikut. Ettepanek ei leidnud toetust. Teine lugemine lõpetati.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.