Keskmiselt ollakse haiglas 5,5 päeva

Voodi
Voodi

TAI uuringust selgus, et aktiivravi keskmine ravikestus on viimastel aastatel olnud stabiilselt ligikaudu viis ja pool päeva.

Ligikaudu 135 000 inimest said 2016. aastal vähemalt ühe korra haiglas aktiivravi. Korduvalt haiglaravil viibinute osatähtsus oli suurim 65-aastaste ja vanemate seas. Ravil viibimise suurem osatähtsus on alla aastaste laste ja 65-aastaste ja vanemate elanike seas. Naisi kokku ravitakse ühe naise kohta rohkem kui mehi ühe mehe kohta, aga enamuses vanuserühmades ületab meeste kordaja naiste oma.

Ravijuhtude arvestuses on naiste arv lisaks sünnituseale (15-44) suurem ka 65-aastaste ja vanemate patsientide seas. Ravipõhjustena on alla aastaste laste peamised haiglaravi põhjused sünniperioodi seisundid, lapseeas on suurim osatähtsus hingamiselunditel ja nakkushaigustel, noortel kasvab psüühikahäirete, raseduse ja sünnituse ja vigastuste ning vanusega lihasluukonna, kasvajate ja vereringeelundite haiguste osatähtsus.

Haiglast lahkunute arvu on otstarbekas vaadata koos ravikestuse või raviks kulunud voodipäevadega. Näiteks sünnituse juhtude arv on suur, aga lühikese ravikestuse tõttu kasutatakse ravivoodeid kokku vähem kui mõne teise ravipõhjuste rühma puhul. Aktiivravi keskmine ravikestus on viimastel aastatel olnud stabiilselt ligikaudu viis ja pool päeva.

2016. aastal kulus voodipäevade arvestuses lastel sünniperioodi seisundite raviks rohkem päevi kui hingamiselundite haiguste raviks, mille juhte oli kõige rohkem. Täiskasvanud viibisid haiglas aktiivravil ligikaudu viiendiku voodipäevadest vereringeelundite haigustega, pika ravikestuse tõttu järgnesid teisena psüühikahäired.

Ravipõhjuste jaotus iseloomustab haiglas osutatavaid teenuseid. Piirkondlikel haiglatel on laiem ja ühtlasem ravipõhjuste spekter ning suurim kasvajate osatähtsus täiskasvanute ravis.
Vereringeelundite haiguste osatähtsus kõigist ravipõhjustest kasvab madalama taseme haiglates.
Taastus- ja erihaiglates on esindatud konkreetse teenusega seotud diagnoosirühmad.

Laste sagedasemad haiglaravi põhjused on hingamiselundite haigused. Kuigi absoluutarvudes ravitakse lapsi hingamiselundite haiguste tõttu enim piirkondlikes haiglates, suureneb nende osatähtsus kõigi ravipõhjuste seas madalama taseme haiglates, sest piirkondlikes haiglates pakutav teenuste valik on mitmekesisem. Keskhaiglates on suurim osatähtsus sünniperioodi seisunditel.

Ravipõhjuste analüüsiks patsiendi elukoha järgi on kasutatud TIS-i andmeid. Maakonniti oli 2016. aastal kõige rohkem aktiivravilt lahkunud täiskasvanuid ühe täiskasvanu kohta Ida-Virumaal ja kõige vähem Harjumaal. Laste erinevus on maakondade lõikes suurem.
Sarnaselt täiskasvanutele oli ühe lapse kohta enim haiglaravi saanud lapsi Ida-Virumaal. Madalaim laste hospitaliseerimine ühe lapse kohta esines Valgamaal. Haiglaravi kontsentreerumist suurtesse keskustesse näitab patsientidest elukoha maakonnas ravi saanute osatähtsus. Eriti on see iseloomulik laste haiglaravile. Ootuspäraselt said elukoha maakonnas sagedamini ravi Harjumaa ja Tartumaa ning kõige vähem Jõgeva maakonna elanikud.

Kaks sagedasemat täiskasvanute haigla aktiivravi põhjust on vereringeelundite haigused ja kasvajad. Haigestumus on üks teguritest, mis mõjutab haiglaravi vajadust. Kasvajate haiglaravi andmete kõrvutamisel vähiregistri andmetega selgub, et enim raviti haigla aktiivravis ühe elaniku kohta Hiiu maakonna elanikke, kelle haigestumus pahaloomulistesse kasvajatesse on viimastel aastatel olnud samuti kõrgeim. Ka Jõgeva maakonnas olid kõrgemad nii haigestumus kui hospitaliseerimine.
Harju ja Tartu maakonnas olid mõlemad näitajad madalamad. Vereringeelundite levimusandmed
puuduvad, aga haiglast lahkunute kõrvutamisel Surma Põhjuste Registri suremuse andmetega selgus, et nii haiglast lahkunute arv kui ka suremus elaniku kohta oli kõrgeim Ida-Viru maakonnas. Harju ja Tartu maakonna elanikke iseloomustas madalam hospitaliseerimine ja suremus vereringeelundite haigustesse.

Laste sagedasemateks haiglaravi põhjusteks on hingamiselundite haigused, millega ülekaalukalt enim olid haiglaravil Ida-Viru maakonna lapsed.

Uuringuga saab täpsemalt tutvuda SIIN

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.