PERHis on plaaniline kardioloogiline ravi rahapuudusel peatatud

PERHi kardioloog prof Margus Viigimaa.
PERHi kardioloog prof Margus Viigimaa.

PERHi kardioloog prof Margus Viigimaal on hea meel, et riik järgmisel aastal kardioloogiasse lisaraha eraldas, kuid valdkonna kiire arengu tõttu tõusevad hinnad väga kiiresti ja näiteks detsembris on PERHis plaaniline kardioloogiline ravi rahapuudusel peatatud.

Margus Viigimaa: „Ühelt poolt on väga tore, et lisaraha antakse. Teisalt on aga nii meie haiglas kui ka teistes haiglates ilmselt kardioloogias detsembris plaaniline töö peatatud, sest haigekassa raha on lihtsalt otsas. See tähendab omakorda, et aasta alguses tuleb siis nende kuhjunud plaanilistega tegeleda.

Mõneti on selline olukord paratamatu, sest ravijuhu maksumus ei ole konstantne, vaid tõuseb pidevalt. Tegemist on kõrgtehnoloogilise erialaga, mille efektiivsus tõuseb kogu aeg ja koos sellega läheb ka ravi pidevalt kallimaks. Kallinevad kõik diagnostilised ja raviseadmed. Teisalt peabki selline pidev areng olema, sest sellega koos paraneb ju ravi. Kõige kiiremini arenevad erialad nagu kardioloogia ja onkoloogia kallinevad paraku ka kõige kiiremini.

Näiteks on tulnud nüüd kasutusele uus bioloogiline arteroskleroosi ravim, mis on senistest oluliselt tõhusam ja ohutum, kuid ka väga kallis. Praegu Eesti Kardioloogide Seltstaotlebki saada seda väga kitsale patsiendirühmale soodusravimite nimekirja. Midagi pole teha, uued ravimid on väga kallid.

Kust siis raha saaks kokku hoida? Üldiselt on Eesti tervishoid väga kuluefektiivne ja me oleme saavutanud rikaste riikidega võrdse tulemuse oluliselt väiksema raha eest. Kust aga näiteks kardioloogias saaks veel kokku hoida, on statsionaari asemel päevastatsionaari eelistamine. Samuti hoiab raha kokku e-saatekiri ja e-konsultatsioon. Aga ega meie süsteemis enam väga palju reserve ei ole, kust efektiivsust tõsta.“

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.