Tulumaksu muutmine on psühholoogiliselt valus

Kuressaare haigla juht Märt Kõlli.
Kuressaare haigla juht Märt Kõlli.

Tulumaksumuudatus toob tervishoiuasutustele lisatööd ja -kulu ning töötajatele segadust.

Uuest aastast hakkab kehtima uus tulumaksuvaba miinimumi arvutamise kord, mis saatis lihtsa ühetaolise maksustamise ajalukku. Kui töötajatele tähendab see eelkõige vajadust teada oma aastatulu suurust ja avalduse tegemist põhilisele tööandjale, siis tööandjad peavad ümber tegema ka raamatupidamissüsteemi.

Nii ütleb kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael, et tulumaksumuudatus eeldab suurt finantstarkvara arendust, sest praegusel kujul ei ole võimalik sisestada palgaarvestuses erinevaid maksuvaba tulu variante. "Arenduse I etapi valmimistähtaeg 11. detsember. Selleks ajal sisestatakse tarkvarasse erinevad maksuvaba määrad. II etapp peaks valmima detsembri lõpuks. Arenduse maksumus on kliinikumi kontsernile 7200 eurot," ütles Tael. 

Põhjalikku ettevalmistust on muudatus nõudnud ka regionaalhaigla raamatupidamistalituselt. "Loomulikult toovad sellised muudatused 4000 töötajaga organisatsioonis kaasa tõsise töökoormuse kasvu. Personali- ja palgaarvestuse programmi muudatuste tegemine ja koolitused on toonud kaasa ka märkimisväärseid kulusid," rääkis haigla pearaamatupidaja Siiri Paenurm. Kulutuste suurust pole ta siiski valmis veel täpsustama.

Mida väiksem asutus, seda kergemini saadakse siiski hakkama. Näiteks Kuressaare haigla juht Märt Kõlli kinnitab, et nende puhul ei ole ümberkorraldused ja lisakulud siiski märkimisväärsed. Nende haiglas on läinud põhiline energia töötajate teavitamisele. "Oleme koostanud erinevaid infokandjaid, et asja olemust võimalikult lihtsalt selgitada - kes on võitjad arvestades käesolevat aastat ja kes kaotajad," ütles Kõlli. Oma töötajate teavitamisega on tegelenud kõik haiglad sõltumata suurusest.

Ka perearst Eero Merilind rääkis, et raamatupidaja talle maksumuudatuse tõttu suuremat arvet ei esita, kuid arutelusid on siiski palju tekkinud. "Meil oli väga emotsionaalne koosolek sel teemal," ütles Merilind, kelle sõnul ei ole nende keskuses fikseeritud palk, vaid lisatasud, mis sõltuvad töö iseloomust ja intensiivsusest ning kui inimene teeb rohkem, siis saab ka rohkem. "Meil tekib jagatav summa  alles  kuu lõpus ja kätte saadav raha võib erineda 50-250 eurot kuus. Ja kui siis selgub, et poole lisatasust peab ära maksma, siis pole enam motivatsiooni," rääkis Merilind.

Tööandjana on ta seega keerulises olukorras, kuna peab motiveerima, kuid kuidas sa motiveerid inimest, kes teeb rohkem ja intensiivsemalt, kuid kätte saab vähem. See on psühholoogiliselt valus. Samas ei ole ta päri ka lahendusega, et inimene annab riigile intressita laenu.

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.