Karmen Joller – kaasaegne tervisemisjonär

Karmen Joller, Kivimäe Perearstikeskuse perearst, pälvis meditsiinimõjutaja 3. koha.
Karmen Joller, Kivimäe Perearstikeskuse perearst, pälvis meditsiinimõjutaja 3....

Meditsiinimõjutaja 2017 III tulnud perearst Karmen Joller on võtnud vabatahtlikult ette inimeste tervisealase harimise.

Hiljuti võttis meedias sõna üks õde, kes leidis, et mõned patsiendid võiksid hügieeni eest rohkem hoolt kanda. Seepeale kirjutab Kivimäe Perearstikeskuse perearst Karmen Joller, et kui meedikut häirib kasimata patsient, tuleks sellest patsiendiga rääkida, sest me ei tea, kas tal on näiteks depressioon või mõni muu tahet halvav häda. Lihtsalt avalik hurjutamine ei aita.

Igal sügistalvel tõstavad häält vihased lapsevanemad, kes ei suuda näha, kuidas nende laps lasteaias köhivate ja nohuste kaaslastega kokku puutub. Doktor Joller ütleb, et veidi tatine laps, kes end üldiselt hästi tunneb, võib minna küll lasteaeda, sest nn külmetushaigused on paratamatus, millega puutub kokku iga inimene varem või hiljem. Joller harib lugejaid, et viirused, bakterid, seened ehk pisikud on meie igapäevaelu lahutamatu osa, millega immuunsüsteem peab hakkama saama juba esimestest eluminutitest.
Karmen Joller on valmis vastama ka veganluse teemadel ja selgitab, et üks suur pluss on see, et vegan ei saa kuidagi ülekaaluline olla. Lisaks kehakaalule langeb vegandieedi järgimisel vererõhk, veresuhkru tase jne. Vegandieet on üks võimalus saada metaboolne sündroom kontrolli alla. Samas ei jäta ta lisamata, et vegan ei saa hakkama ilma toidulisanditeta ja selline toitumine võib paradoksaalsel kombel üsna kalliks minna.
Doktor Joller manitseb patsiente ka puuke ise eemaldama mitte EMOsse jooksma, sest oluline on elukas võimalikult kiiresti kätte saada ja pole vahet, kes seda teeb. EMO jäägu siiski elupäästvaks teenuseks.
Perearst Karmen Jollerit võiks seega pidada kaasaegse Eesti meditsiinimisjonäriks, kes rahvale elementaarseid tervisetõdesid levitab.

INTERVJUU
Miks Te üsna tihti avalikult sõna võtate?
Inimestel on tänapäeval korraga lihtne ja keeruline. Lihtne, sest infot on palju ja see on kergesti kättesaadav. Keeruline, sest infot on palju ja see on kergesti kättesaadav. Ja kui inimene ei ole kursis teadusliku metoodikaga ega oska teadustöid ja muid allikaid kriitilise pilguga vaadata, on väga lihtne teda segadusse ajada. Segadus põhjustab hirmu ja hirm inimestevahelisi arusaamatusi.
Ma võtan sõna tavaliselt siis, kui miski mind eriliselt puudutab. Näiteks tegin postituse nohuste laste kohta oma Facebooki seinale pärast seda, kui üks järjekordne lapsevanem kurtis, et ta ei saa tööle minna, sest lasteaias on teiste laste vanemad väga pahased, kui ta oma nohuse, aga hea enesetundega lapse lasteaeda viib.
Arstid, ja mitte ainult perearstid, võiksid olla inimesed, kellelt patsient saab infot turvaliselt - ilma süüdistuste ja halvustava suhtumiseta. Just vaktsineerimisvastased räägivad sellest, et nad tajuvad halvakspanu meedikute poolt. Seetõttu ei julge nad oma küsimusi esitada.
Me vajame sellistel teemadel avatud ja rahulikku arutelu. Ma annan oma parima, et seda tekitada ja ülal hoida. Et inimesed teadmiste läbi end ise rohkem aidata oskaksid ja vajadusel enda eest seista saaksid.

Kas kõiksugu vidinatest ja äppidest on inimesele ja arstile rohkem kasu või kahju?
Perearstid ja inimesed, vidinad ja äpid - need võiksid olla süstematiseeritud, struktureeritud. Praegu mõtleb igaüks kusagil oma nurgas välja mingi vahva ja kasuliku asja, mis eraldi vaadates seda ka on. Aga kui neid äppe ja vidinaid on liiga palju, siis tekitab see ainult segadust. Paremad vidinad ja äpid peaksid olema integreeritud perearsti töölauale ja ehk ka patsiendiportaali. Me oleme küll e-riik, aga meditsiinitarkvara, eriti see, mida perearstid kasutavad, on ajale jalgu jäänud. Siin ootaks palju suuremat tuge riigilt.

Milline on perearsti roll 10 aasta pärast?
Kõige olulisemas on perearsti roll 10 aasta pärast samasugune - perearst on ikka "ihule kõige lähemal". Loodan, et 10 aasta pärast on tehtud muutusi perearstide töökorralduses nii, et perearstil jääks patsiendi jaoks rohkem aega.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.