Autor: Siret Trull • 3. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Spetsiaalne imikute piimasegu ei vähenda I tüüpi diabeeti haigestumist
Foto: Scanpix/ PantherMedia
Sel nädalal avaldatud TRIGR uurimuse tulemused näitavad, et imikute piimasegu, milles lehmapiimavalgud on lõhustatud, ei väldi I tüüpi diabeedi teket diabeedi geneetilise riskiga lastel. Ülemaailmses pikaajalises uuringus osalesid ka Tartu ülikooli lastekliinik ja Tallinna lastehaigla.
Eelnevad uurimused on viidanud sellele, et võõrvalkude, sealhulgas lehmapiimavalkude varane saamine imikute toiduga võib suurendada I tüüpi diabeeti haigestumist diabeedi geneetilise riskiga lastel. „Selle tõttu alustasime 2002. aastal ülemaailmset uuringut 2159 imikul, kelle pereliikmetel esines I tüüpi diabeeti ning kellel oli I tüüpi diabeedi geneetiline risk,“ ütles Helsingi ülikooli rahvusvahelise TRIGR uurimistöö juht professor Mikael Knip.