Lahkus Tartu Ülikooli emeriitdotsent Jüri Samarütel

Jüri Samarütel
Jüri Samarütel

Eesti arstiteadust, anestesioloogia ja intensiivravi eriala on tabanud valus kaotus – 2. jaanuaril 2018 lahkus lugupeetud arst ja teadlane, paljude kolleegide õpetaja, emeriitdotsent Jüri Samarütel.

Jüri Samarütel sündis 17. aprillil 1938 Tallinnas. Arstihariduse sai ta Tartu Ülikoolis, mille lõpetas 1962. aastal. 1974. aastal kaitses meditsiinikandidaadi väitekirja, 1977. aastal omistati talle dotsendi kutse.

Jüri Samarüteli elutöö oli tihedalt seotud Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja Maarjamõisa Haigla, hiljem Tartu Ülikooli Kliinikumiga. 1962-1965 aastani töötas ta arst-anestesioloogina Tartu Vabariiklikus Kliinilises Haiglas, aastatel 1965-1968 ja 1971-1975 oli samas anestesioloogia osakonna juhatajaks. 1968-1977 aastani töötas Jüri Samarütel arstiteaduskonna hospitaalkirurgia assistendina, 1977-1992 sama kateedri dotsendina. Tartu Ülikooli anestesioloogia ja intensiivravi kliiniku moodustamisel 1992. aastal valiti ta kliiniku dotsendiks, kus töötas emeriteerumiseni 2003. aastal.

Dotsent Samarütel oli legendaarne õppejõud. Tema loengud ja praktikumid, üliõpilaste teadustööde juhendamised ning ennekõike anestesioloogia ja intensiivravi eriarstiõppe juhendamine olid mitme põlvkonna jaoks kliinilise õppe parimaks näidiseks. Jüri Samarüteli juhendamisel või kaasjuhendamisel kaitsti neli kandidaadi- ja doktoritööd, märkimisväärne oli tema panus arstide täiendkoolituse läbiviimisel.

Jüri Samarütel jättis kustumatu jälje Eesti anestesioloogia ja intensiivravi eriala arengusse. Eesti Anestesioloogide Seltsi asutajaliikme ning presidendina aastatel 1979-2003 seisis ta ennekõike selle eest, et maailma teadussaavutused jõuaksid võimalikult kiiresti meie kliinilisse praktikasse. Sotsiaalministeeriumi erialanõunikuna pani ta aluse anesteesia ohutusnõuete ning intensiivravi standardite juurutamisele vabariigis.

Jüri Samarütel avaldas üle 200 teaduspublikatsiooni. Tema teadustööd vedelikuainevahetusest ja happe-alustasakaalust ning kehavälisest vereringest olid teedrajavateks uuringuteks erinevate ravivõtete juurutamisel südamekirurgias, anesteesias ja postoperatiivses ravis. Tema uurimisvaldkondade hulka kuulusid ka  anesteesia ja müokardi kaitse südameoperatsioonidel,  elektrokardiostimulatsioon, kopsude kunstliku jugaventilatsiooni meetodite arendamine ning juurutamine, taaselustamine kliinilisest surmast, regionaalanesteesia ning anesteesia ohutus. Ta oli mitmekordne Eesti teaduspreemia laureaat, Tartu medali kavaler.

Meenutame Jüri Samarütelit kui pühendunud ning äärmiselt erudeeritud õpetajat, dotsenti selle sõna kõige sügavamas tähenduses. Oma tegevuses seadis ta alati esikohale patsiendi huvid, oli alati aus ja põhimõttekindel.

Sügava tänutundega
Kolleegid Tartu Ülikoolist, Tartu Ülikooli Kliinikumist ja Eesti Anestesioloogide Seltsist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.