Dementsus vanaduspõlves algab naistel keskea vererõhust

Hiljutise uuringu tulemused näitavad, et hüpertensioon on hilisema dementsuse riskifaktor naiste hulgas alates 40. eluaastate algusest, meestel aga mitte.

“Teised uuringud on viidanud võimalusele, et keskeas esinev hüpertensioon on hilisema dementsuse riskifaktor, kuid neis uuringutes on kasutatud peamiselt vererõhu mõõtmisi, mis viidi läbi siis, kui patsiendid olid 50. eluaastates. Me otsustasime kontrollida varasemat aega – 30. ja 40. eluaastaid,” ütles uuringut juhtinud teadlane Paola Gilsanz (ScD) Kaiser Permanente keskuse teadusosakonnast (Oakland, California).

Teadlased tegid kindlaks, et 30. eluaastates esinenud hüpertensioon ei olnud meestel ega naistel hilisema dementsuse riskifaktoriks. Kuid naistel, kellel esines hüpertensioon 40. eluaastates, oli hilisema dementsuse risk kõrgem: 73% suurem, võrreldes naistega, kellel hüpertensiooni ei esinenud. Teadlaste sõnul meeste hulgas sarnast seost ei täheldatud.

“See on väga huvitav,” märkis Gilsanz. “Me teame, et naistel esineb dementsust rohkem kui meestel. Võimalik, et keskeas esineva hüpertensiooni seostamisel hilisema dementsusega tuleks uurida soospetsiifilisi tegureid ning me ei tohiks eeldada, et teised dementsuse riskifaktorid toimivad meestel ja naistel sarnaselt.”

“Asjaolu, et seos hilisema dementsusega esineb juba 40. eluaastates ilmneva hüpertensiooni korral, annab kinnitust, et aju tervisele tuleb tähelepanu pöörata kogu elu jooksul, mitte üksnes vanemas eas,” ütles ta.

Uuringut kommenteeris ka Costantino Iadecola (MD) New Yorgi Weill Cornelli Meditsiinikeskuse aju-uuringute instituudist, kes juhtis Ameerika Südameassotsiatsiooni uuringut, mis käsitles vererõhku vaskulaarsete kognitiivsete häirete riskifaktorina ja mille tulemused avaldati 2016. aastal. “See uuring kinnitab seisukohta, et hüpertensioonil on ajule laastav mõju, sealhulgas suhteliselt noorte naiste puhul, keda seni oli peetud elu reproduktiivses etapis kaitstuks,” ütles ta. “Üldsus ja tervishoiutöötajad peaksid arvestama hüpertensiooni võimalikku kahjulikku mõju isegi noores eas ja eelkõige naiste hulgas,” leidis Iadecola.

 

Lisa kommentaar

  • Medscape
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.