Anneli Karu – ringiga Mustamäel tagasi

Mustamäe tervisekeskuses on ruumid ka Tallinnale k
Pildil Anneli Karu (vasakul prillidega) vestlemas keskuse avamisel MUPAKi juhi...

Anneli Karu vastutab alates jaanuari algusest kogu ambulatoorse eriarstiabi kliiniku töö eest Lääne-Tallinna Keskhaiglas, muu hulgas ka vastvalminud Mustamäe tervisekeskuse töö sujumise eest.

Lisaks Mustamäe tervisekeskusele on Lääne-Tallinna Keskhaiglal ambulatoorset tööd tegevad eriarstid veel Nõmmel, Haabersti tervisekeskuses, Meremeeste polikliinikus, Pelgulinna polikliinikus ja Kopli polikliinikus.

Anneli Karu on erialalt arst, täpsemalt kirurg, ja oma karjääri alustanudki 1970ndate lõpus sel alal just Mustamäe tervisekeskusest ehk endisest polikliinikust ja Pelgulinna haiglast.

Esimesed 10 aastat töötas üldkirurgina, siis sattus aga administratiivtöö peale linnvalitsusse ja hakkas tegelema tervisestatistikaga ja –andmetega. Läks enda meelest ajutiselt, plaanis haiglasse tagasi minna, aga arvude maailm osutus nii huvitavaks, et hakkas end valdkonnas täiendama ja jäigi sellele alale tööle. "See oli aeg, kui hakkas iseseisva otsustamise õigus tekkima," meenutab kliiniku juht. "Selgus, et kui me olime aastaid tegutsenud Moskvast tulevate reeglite järgi, siis nüüd tuli neid järjest enam hakata ise tegema ja rakendama, see nõudis teisi oskusi kui arsti oskused," jätkab ta. Nii oligi ta kohaliku omavalitsuse teenistuses lõpuks kokku 15 aastat.

Vahele jäi töö Ergo Elukindlustuses, kuhu Karu kutsuti eraravikindlustust käivitama. Lääne-Tallinna Keskhaiglasse tuli ta aga Medicumi tervisekeskusest Lasnamäelt. Seal ta töötas pikad üheksa aastat arendusjuhi ja arendusosakonna juhatajana.

Mustamäe uues majas saab kõige tähtsam ülesanne olema Karu sõnul koostöö loomine erinevate arstide ja ettevõtete vahel. "Patsiendi jaoks sõltub palju, kui ladusalt see koostöö omavahel sujub. Patsient ei tohiks aru saada, et sellest korrusest või uksest nüüd üks teenus lõppeb ja algab teine," ütleb ta. "Eesmärk võiks olla, et maja töötab nagu üks tervik ja korralduslikud küsimused lahenevad maja sees nii, et patsient saaks ladusalt liikuda erinevate teenuste vahel."

Päris tühje tube uues keskuses praegu enam ei olegi eriti, ehkki kõik kabinetid veel pikki päevi koormatud ka ei ole. Otsustamine, millised arstid ja millise koormusega just selles majas tööle hakkavad, on juhi sõnul veel pooleli ja selgub lõplikult pärast seda kui sisse on kolinud. "Hakatakse ju renoveerima ka Kopli polikliinikut ja sealt on taas vaja kolida,“ toob Karu välja võimaliku asjaolu, mis lähiaastatel maja hõivatust muuta võib.

Need perearstid, kes enne ehitust Mustamäe polikliinikust välja kolisid päris 100% koosseisus Karu sõnul ei ole – inimesed liiguvad ikka ja praegu on siiski teada, et enamus tuleb tagasi. Päris mitmed eriarstidest samuti, kes enne samas majas oma tööd tegid.

"Ma olen kõige enam selle üle uhke, et patsiendid on saanud tõeliselt ilusad tänapäevased ruumid, kus end väärtustatuna tunda," ütleb Anneli Karu. „Siin on nende jaoks olema ka mitmed abi- ja tugiteenused, saab samas majas anda analüüsid – see terviklikkus on suur väärtus nende jaoks," lisab ta. Arstide ja õdede jaoks on aga suur väärtus just ajakohaste ja heade töötingimuste loomises.

"Meil on palju eakaid töötajaid, kes on oma elust väga pika aja pidanud töötama nendes kehvades ruumitingimustes, mis on olnud võtta, nende kasutuses on nüüd samamoodi ilusad, valged ja avarad ruumid. Töötegemisel on see positiivse impulsi allikas," toob kliiniku uus juht välja.

Praegu on tervisekeskuse majas vaid toolid-lauad, röntgenseade ja pisut muud, aga suur osa töövahendeid on siiski veel tulemata. Kolimisplaane kommenteerides ütleb Anneli Karu, et igal rentnikul on endal omad plaanid selles osas tehtud: mõnel võib minna kauem kui teisel. "Esimeses veebruarist on maja aga patsientidele lahti, kolimine toimub ka meie eriarstide poolt etapiliselt ja kõik ruumid ei lähe korraga kasutusele," räägib ta. "Patsiendid peaksid seega hoolega vaatama ,kuhu nad aja kirja on pannud. Kui tuleb vastuvõtu teavitus, siis tuleb üle vaadata, et kas arst asub veel vanal aadressil või on ehk siin uues majas juba."

Kuigi Anneli Karu ise töötab hetkel Meremeeste polikliiniku peamajas, siis kolib ka tema peagi Mustamäele. "Ma olen nii uus inimene, tahan inimestega tuttavaks saada ja seal on seda lihtsam teha praegu. Kui see maja aga käiku läheb, saab minu töökoht olema siin 2. korrusel osakonna keskel."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.