Testimise tulemus: tuhandest 59 põdesid C-hepatiiti

Vereanalüüsid.
Vereanalüüsid.

Möödunud nädalal lõppes C-hepatiidi leviku tõkestamise teavituskampaania. Viie kuu jooksul tuli üle tuhande inimese end testima C-hepatiidi suhtes.

Kokku tuli testima 1169 inimest, jaotudes ülikooliealistest pensionärideni, 59-l inimesel avastati C-hepatiidi haigustekitaja.

Eestis on täna hinnanguliselt 20 000 C-hepatiiti nakatunut – seda on ligi kolm korda rohkem, kui meil arvatakse olevat HIV positiivseid. C-hepatiit on seotud kõrgenenud maksavähi riskiga ning varakult avastatud haigus on ravitav ja aitab ära hoida maksavähi tekke.

On teada, et eriarstide juurde on pikad järjekorrad. Kampaania eestvedaja, Eesti Vähiliidu hinnangul oli kõnealune kampaania väga inimesekene, sest kõik positiivse vereanalüüsi tulemuse saajad said laboris kohe saatekirja ka eriarsti juurde.

Täites ära chepatiit.ee lehel oleva internetipõhise küsimustiku, saab teada, kas ollakse riskigrupis.

Testida saab ka peale kampaaniat

Teavituskampaania on selleks korraks küll lõppenud, kuid koostöös Tervise Arengu Instituudiga saab SYNLAB laborites ja verevõtupunktides jätkuvalt tasuta anonüümset HIV, B- ja C-hepatiidi nõustamist ning testimist. Nõustamisele ja testimisele tulles ei pea ette registreerima. 

Suur osa C-hepatiiti nakatunutest ei tea, et nad viirust kannavad, kuid 80 protsendil nakatunutest areneb krooniline C-hepatiit. Haiguse süvenemine võib põhjustada raskekujulist maksakahjustust tsirroosist kuni maksavähini ja seda sageli ilma eriliste tundemärkideta. Just sümptomite puudumine teeb haiguse ohtlikuks, kuna inimesed ei tea ennast ravida.

C-hepatiiti haigestunutest vaid 10–20 protsenti põeb haigust ägedalt ja nähtava kollasusega.

WHO: hepatiidihaigete surmade arv võrdne HIV omadega

Erinevalt HIVst näitab suremus B- ja C-hepatiiti kasvutrendi, olles kasvanud 22% aastatel 2000-2014, vahendas Äripäev WHO andmeid.

Hiljutises WHO uuringus hepatiidi kohta seisab, et hepatiit kujutab väga suurt ohtu rahvastiku tervisele ning selle levik vajab kohest sekkumist. Maailmas on hinnanguliselt 325 miljonit B- või C-hepatiidi haiget ja paljud neist ise ei teagi seda, mistõttu levib viirus kergesti.

WHO andmetel on vaid ca 20% C-hepatiidi põdejatest ja 9% B-hepatiidi põdejatest oma haigusest teadlikud. Kehva ligipääsu tõttu hepatiidi testimisele ja ravile on paljud inimesed üle maailma surmaga lõppeda võivate aeglase kuluga krooniliste maksahaiguste ja maksavähi riskigrupis.

Aastal 2015 suri maailmas hepatiiti 1,34 miljonit inimest, mis on samas suurusjärgus HIV ja tuberkuloosi surmadega.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.