Viiendik vähkkasvajatest on põhjustatud rasvumisest

Teadlasi on juba mõnda aega huvitanud küsimus, kui suur roll on kahel riskiteguril – diabeedil ja ülekaalulisusel – vähktõve põhjustajatena. Vastus sellele küsimusele saadi uuringus, mille käigus analüüsiti vähktõveregistri GLOBOCAN andmeid.

Uuringu tulemusena leiti, et 5,6% kõikidest uutest vähijuhtudest, mida oli kokku 792 600, oli põhjustatud diabeedi ja kõrge kehamassiindeksi koosmõju poolt. Eraldi võttes põhjustas ülekaalulisus 544 300 vähijuhtu ehk 3,9% ja diabeet 280 100 juhtu ehk 2%.

Analüüsides diabeedi ja ülekaalulisus esinemist vähipatsientide hulgas soo, vähikolde ja geograafilise piirkonna lõikes leidsid teadlased, et hinnanguliselt oli 2012. aastal maailmas ligikaudu üks igast neljast maksa- ja söögitoruadenokartsinoomist ja 38,4% emakakehavähijuhtumitest põhjustatud diabeedist ja kõrgest kehamassiindeksist.

Seejuures põhjustas naiste puhul ülekaalulisus või diabeet vähktõbe peaaegu kaks korda sagedamini kui meestel (496 700 haigusjuhtu naistel võrreldes 295 900 haigusjuhuga meestel).
Meestel põhjustas diabeet ja kõrge kehamassiindeks kõige sagedamini maksavähki, kokku 126 700 juhtumit ehk 42,8% kõigist nende kahe teguri poolt põhjustatud vähijuhtumistest. Teine enamlevinud vähivorm oli soolevähk kokku 63 200 uue vähijuhtumiga ehk 21,4%.

Naistel põhjustas diabeet ja ülekaalulisus kõige sagedamini rinnavähki, kokku 147 400 juhtumiga ehk 29,7% sellistest vähijuhtumitest. Esinemiselt teisel kohal oli emakakehavähk, mille osakaal oli 121 700 uut vähijuhtumit ehk 24,5%.

Suurem osa vähijuhtumitest, mida vaadeldud perioodil põhjustasid diabeet ja ülekaalulisus, leidsid aset Aasias ja Saharast lõunapoole jäävates madala ja keskmise sissetulekuga Aafrika riikides.

“See leid on võtmetähtsusega, kuna need riigid ei ole üldjuhul suutelised tulema toime keerukate mittenakkuslike haiguste koormusega sama hästi kui rikkamad riigid,” märgivad autorid.
Kas diabeeti ja ülekaalulisust vähi põhjustajana alahinnatakse?

Oma kommentaaris uuringule küsivad USA Washingtoni ülikooli meditsiinikooli arstid Yikyung Park ja Graham A Colditz, kas nimetatud uuring on alahinnanud tegelikku vähikoormust seoses sellega, et ajavahemik kokkupuute ja vähki haigestumise vahel oli piiratud kümne aastaga, samas kui on olemas uusi tõendeid selle kohta, et hilisemas noorukieas ja varajases täiskasvanueas esinev ülekaalulisus on otseselt seotud vähiriskiga vanemas eas.

“Keskendumine keskeas või kõrgemas vanuses esinevale ülekaalulisusele ning rasvumise ebapiisav arvestamine kogu elutsükli jooksul võib tähendada seda, et kõrge kehakaalu osa vähi põhjustajana alahinnatakse,” märgivad nad.

Ennetustöö peab algama juba varasest noorusest

“Nii ülekaalulisus kui ka diabeet on vähktõve põhjused, mida saab ennetada mitmetasandilise sekkumisega, seda nii üksikisikute, kogukondade, tervishoiusüsteemide kui ka tervishoiupoliitika tasandil,” sedastavad meditsiinikooli arstiteadlased antud kommentaaris.

Selleks, et inimesed saaksid säilitada tervislikku kehakaalu kogu elu jooksul, juba varajasest noorusest, on vaja rakendada kiiremaid meetmeid, järeldavad nad.

Kommenteerides värske uuringu tulemusi ütles Ameerika Kliinilise Onkoloogia Seltsi ASCO tegevjuht Clifford Hudis, et see on veel üks põhjus, miks üldsus peaks olema mures rasvumisega kaasnevate ja vähki põhjustavate terviseriskide eest.

Hiljuti ASCO poolt läbiviidud küsitluses oli vähem kui kolmandik uuringus osalejatest teadlikud, et ülekaalulisus on vähktõve riskitegur, ehkki tegemist on tähtsuselt teise vähktõve põhjustajaga, mida on võimalik ennetada.

“Peame paremini ära kasutama värskeid uuringutulemusi, mis rõhutavad selle riskiteguri ohtlikkust ja koostöös teiste meditsiinivaldkondadega aitama seda probleemi lahendada,” rõhutas Hudis.

medscape.com
tõlkis Toomas Hõbemägi

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.