Magus piirkond määrab käibe ja edukuse

BENU apteek vanas postimajas saab loota rahvarohkusele ja turistidele. Konkurendid aga hingavad kuklasse: üle tee on Ülikooli Apteek ja kõrval Viru keskuses Apotheka.
BENU apteek vanas postimajas saab loota rahvarohkusele ja turistidele....

Uute apteekide avamisi on paari viimase aastaga seadusemuutuse tõttu kõvasti tagasi tõmmatud. Järjest määravam on edukuse juures mitte ketiapteekide arv, vaid asukoht.

Uusi apteeke on viimased kolm aastat saanud avada vaid äriühing, kus enamusosalus kuulub proviisorile või FIE–proviisorile. Ravimiameti loal on 2015. aasta märtsist tänaseni üle Eesti avatud 21 proviisorapteeki ja 18 haruapteeki.

Avamispidusid on vähemaks jäänud ka pealinnas. Mullu sai ravimiametilt Tallinnas tegutsemise loa vaid neli uut põhiapteeki. Uusi apteeke avati küll, aga tegemist oli asukohtade ja nimetuste muutmisega, n-ö rändapteekidega. Kolitakse vähem tulusatelt pindadelt parematele, kliendile lähemale – ikka uutesse ostu- ja tervisekeskustesse.

Suurus loeb. Ravimiameti andmed näitavad, et Eesti kolmest suurima käibega apteegist kaks asuvad Tallinnas ja üks Tartus.

Kõige rohkem apteeke on Eestis ja ühtlasi Tallinnas Apotheka ketti omaval Terve Pere Apteek OÜ-l. Tallinnas on Apotheka suurim apteek Viru keskuses, samuti on nad “kuumades” punktides, nagu Rocca al Mare keskus, Solaris, PERH, ITK Ravi tn peamaja. Selle aasta lõpus avavad nad apteegi ülisuures T 1 Kaubanduskeskuses Ülemistel.

Rendilepingutest kõneldes märgib Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla, et kaubanduskeskuste ja apteekide paljusus on muude asjaolude seas tekitanud trendi, et üürid praegu pigem kukuvad kui tõusevad. Sama võib öelda ka tervishoiusasutuste juures olevate apteekide käibe kohta. “Digiretsept on nende tähtsust ajas vähendanud,” lisab Ulla.

Teise suurima apteegiketi BENU omaniku Tamro kinnisvarajuht Toomas Uustalu hinnangul on selge, et asukoht määrab jõuliselt apteegi käivet. Nii võivad näiteks kaks apteekide arvult võrdset ettevõtet olla majandustulemustelt kaks korda erinevad. “Hea käibe tagab kliendivoog, mis tihtipeale on tõesti parem just ostukeskuses või supermarketis,” ütleb Uustalu.

Asukoht tervisekeskuses ei garanteeri automaatselt sellist kliendivoogu. “Aga muidugi võib ka tervisekeskuses asuv apteek edukas olla,” lisab ta.

Teise apteegiga samas majas tegutsemine ei pruugi probleem olla

Tallinnas on rohkem inimesi ja mõistagi tagab see ka suurema kliendivoo. Kuid Tallinnas on ka tihedam konkurents. “Nii et apteegi asukoht pealinnas ei tähenda automaatselt kuulumist üleriigilise pingerea ülemisse otsa. Näiteks BENU edukamate apteekide seas on ka Tallinnast väljaspool olevaid apteeke,” räägib Uustalu.

Konkurentidega küünarnukitunde talumist kommenteerib Uustalu, et olukorrad erinevad. Nii hoonemahu kui ka klientide liikumise eripära tõttu kaubanduskeskuste sees, mida mõjutab sissepääsude arv ja parklate asetus, ei pruugi kaks samas hoone asuvat apteeki teineteist oluliselt mõjutada. Samas võib lähipiirkonnas, kuid üldse mitte samas hoones avatav apteek mõjutada juba samas kandis tegutsevat apteeki hoopis rohkem.

Samuti laia levikuga Pharma Holding OÜ-le kuuluv Südameapteegi kett avas mullu oma seni suurima apteegi vastvalminud Veerenni tervisekeskuses. Tegemist oli endise Majaka Südameapteegi asukoha ja nime muutmisega.

Kõige värskem nende apteek asub aga lennujaamas ja see avati aasta lõpul. Varem toimetas lennujaamas Vigala Apteek OÜ. Seega apteeki arvuliselt taas ei lisandunud, muutus vaid apteegi tegutsemiskoht, nimi ja juhataja. Südameapteegi pidada on ka Tallinna kaks ööapteeki (saavad linnalt dotatsiooni, toim).

BENU esindaja Toomas Uustalu kinnitab, et lennujaama võimalust kaalusid nemadki, kuid otsustati tol hetkel keskenduda teistele prioriteetsetele projektidele. Näiteks avas BENU Lasnamäe tervisemajas enam kui 200ruutmeetrise pinnaga enda keti jaoks seni suurima apteegi.

Tallinnas 25 apteeki pidava Euroapteegi juhi Inna Metsa sõnul on nende põhimõte olla seal, kus on kliendid. “Tallinnas elab kolmandik kogu Eesti elanikkonnast ja just siin on suur osa inimesi, kes vajavad apteegiteenust,” ütleb Mets. Samas on Euroapteek kohal ka väiksemates linnades, nagu Räpina, Tamsalu, Tõrva. Mullu detsembris avasid nad uue apteegi Lool.

“Mina näen, et konkurents on alati tervitatav. Sellest võidab ju ikka klient,” ütleb Mets. “Konkurendi lähedus paneb tegutsema ja hoiab vaimu ärksa. Suurtes kaubanduskeskustes, kus on mitu sissepääsu võib olla ka mitu apteeki – see pakub klientidele mugavust ja valikut,” leiab Euroapteegi juht.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.