Osa asutusi peab värbama andmekaitsja

Seoses isikuandmete kaitse üldmääruse jõustumisega selle aasta 25. maist tuleb kõigil avaliku sektori asutustel, ka sotsiaalministeeriumi allasutustel, määrata andmekaitseametnik.

Määrusest (2016/67/EL) tulenevalt võib andmekaitseametnik olla kas koosseisuline töötaja (eraldi ametikoht või isik, kes täidab vastutava isiku ülesandeid muude tööülesannete kõrvalt), allüksus (nt osakond) või teenuslepingu alusel sisse ostetav teenus.

Andmekaitse eest vastutava isiku peamised ülesanded on teavitada ja nõustada asutust ning isikuandmeid töötlevaid töötajaid seoses nende kohustustega, mis tulenevad määrusest ja siseriiklikest andmekaitsenormidest; jälgida määrusest ja siseriiklikest õigusaktidest tulenevate isikuandmete kaitse põhimõtete järgimist, sealhulgas vastutusvaldkondade jaotamist, isikuandmete töötlemises osaleva personali teadlikkuse suurendamist ja koolitamist, ning seonduvat auditeerimist.

Samuti on andmekaitseametniku kohus anda nõu andmekaitsealase mõjuhinnangu koostamisel, teha koostööd andmekaitse inspektsiooniga ning tegutseda isikuandmete töötlemise küsimustes järelevalveasutuse jaoks kontaktisikuna.

Andmekaitseametnik seega ei vastuta ise andmekaitse reeglite täitmise eest, vaid aitab töötlejat andmekaitsereeglite täitmisel ning kontrollib töötleja nõuete täitmist.

Sotsiaalministeerium juhib läinud nädalal välja saadetud märgukirjas tähelepanu, et paljud on juba määranud isikuandmete kaitse seaduse § 30 lõike 1 alusel isikuandmete kaitse eest vastutava isiku, kes võiks ülaltoodud ülesandeid täita. 

Seoses haldusala suuruse ning terviseandmete töötlemise tundlikkusega soovib sotsiaalministeerium, et haldusala ametid määraksid vastava spetsialisti ning teavitaksid andmekaitseametniku kontakti sotsiaalministeeriumile hiljemalt 22. veebruariks.

Kantsler Marika Priske saadetud märgukiri on adresseeritud Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusele, ravimiametile, sotsiaalkindlustusametile, terviseametile, Tervise Arengu Instituudile, tervise ja heaolu infosüsteemide keskusele (TEHIK) ja tööinspektsioonile.

Neist TEHIK on teatanud, et on andmekaitseametnikuks määranud infoturbeosakonna juhataja Urmo Laaneotsa.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.