Soome vähihaigete elulemus maailma tipus

Sooleuuring.
Sooleuuring.

Üha enam inimesi paraneb vähist ja seda isegi kõige tapvamate korral nagu maksa- ja kopsuvähk, selgus äsja Lancetis avaldatud laiast rahvastikupõhisest uuringust CONCORD-3.

Kaheksa parima prognoosiga riigi hulka kuulub ka Soome. Kõige paremad tulemused on viimase 15 aasta jooksul olnud lisaks Soomele ka Norras, Islandil, Rootsis, USAs, Kanadas, Austraalias ja Uus-Meremaal. Soomes on rinnavähki haigestunud naiste viie aasta elulemus 89%, mis on Islandi ja Norra järel Euroopas kolmandal kohal, vahendas Mediuutiset ajakirja Lancet.

Enam levinud vähkidest oli Soomes kõrge elulemus ka eesnäärmevähi korral – 93% ja jämesoolevähi puhul – 65%.

Soomes on sel sajandil kasvanud elulemus eriti soolte-, eesnäärme- ja maksavähi, kõhunäärme samuti melanoomi ja lümfivähi patsientidel. Tõus on olnud üle kolme protsendi.

Elulemus on paranenud märgatavalt ka lastel, kes on haigestunud laste seas enim levinud vähiliiki -  ägedasse lümfoidsesse leukeemiasse. Nende laste viie aasta elulemus oli 95%, mis oli Euroopas teisel kohal. Kõrgeim elulemus oli Maltal - 100% ja kolmas Taanis – 94%.

Soomes on kopsuvähi elulemus kasvanud kõigis patsiendirümhmades vaid pisut – 12lt 13%ni, kuid tõendatud juhtude puhul 17lt 20%le. Kõhunäärmevähk on endiselt kõikjal tappev ja viie aasta elulemus jääb alla 15%. Soomes on näitaja tõusnud 4lt 7%ni, kui vaadata kõiki patsiendigruppe. Tõendatud juhtudel on tõus 9lt 18%ni.

CONCORD-3 uuring tugineb populatsioonipõhistele vähiregistritele, mille põhjal saab hinnata nii vähi ennetusstrateegijate edukust kui ka tervishoiusüsteemi tõhustust ravimisel. Uuring hõlmas maid, kus asub 2/3 maailma rahvastikust.

 

 

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.