Jürgen Kütner – muusik ja arst

Psühhiaater Jürgen Kütner onkoloogist ema Riina Kütneriga.
Psühhiaater Jürgen Kütner onkoloogist ema Riina Kütneriga.

Jürgen Kütner on laste ja noorukite psühhiaatria viimase aasta resident, pärit arstide perekonnast.

Jürgen Kütneri isa oli arst, ema on onkoloog, vanem vend on kirurg, emapoolne vanaisa oli kirurg ja vanaema oli apteeker. Seega oli tema jaoks loogiline jätk minna edasi õppima just meditsiini. Hoolimata ema lootustest, et pojast saaks näitleja, kirjutab Tartu ülikooli ajakiri.

Jürgen aga soovis midagi praktilisemat teha ning kuna juba põhi- ja keskkoolis pakkusid keemia ja bioloogia talle huvi, siis näis arstiks õppimine õige valikuna.

Praegu on tal käimas residentuuri viimane aasta ehk 11 aastat Tartu ülikoolis hakkavad läbi saama.

Jürgen rääkis, et õpingute jooksul on tal mitmeid erinevaid huvisid olnud. Vahepeal soovis ta onkoloogiks saada, aga kui koolis algasid psühhiaatriaained, siis hakkas see valdkond teda lähemalt huvitama.

"Ühel hetkel tekkis mul heureka­hetk, kui istusin TÜ psühhiaatriakliiniku auditooriumis ja vaatasin neid tähtsaid nägusid, kes loengusaalis piltide peal olid, ning tundsin, et see on minu koht ja ma pean siia jääma," lausus resident.

Laste ja noorukitepsühhiaatria valis Jürgen seetõttu, et see on kiiresti arenev ning lihtsasti suhestuv eriala.

Sellega kaasneb ka omamoodi paeluv ja kohati täiesti põhjendamatu stigmatiseeritus, mille põhjuseid on tema sõnul põnev lahti harutada.

Veel oli oluline ka see, et laste ja noorukitega on ravi osas võimalik palju rohkem ära teha, sest paljud psühhiaatrilised haigused algavad just noorukieas, mil saab märgata veel tärkamata probleeme ning perekonda kaasates varakult sekkuda.

Laste ja noorukite psühhiaatria nõuab Jürgeni sõnul palju püsivust ja süvenemist, sest iga juhtum on isikupõhine ning tuleb eraldi lahti võtta. See on tohutult pikk protsess võrreldes muu meditsiiniga.

Jürgen on seda meelt, et spetsialiste, kes noorukitepsühhiaatriaga tegelevad, ei ole Eestis piisavalt. Seetõttu on ka ravijärje­korrad pikad. Aga ta on hästi meelestatud, sest üliõpilaste huvi antud erialaresidentuuri vastu on tõusuteel.

Loe edasi Universitas Tartuensisest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.