Ravimeid käsitlev tehnikaülikooli artikkel sai tunnustuse

Vasakult: Kristiina Lips, Kadri Kriis, Tõnis Kanger, Ivar Järving
Vasakult: Kristiina Lips, Kadri Kriis, Tõnis Kanger, Ivar Järving

Kõrgetasemeline teadusajakiri tunnustas tehnikaülikooli keemikuid parima teadusartikli tiitliga. Srtikkel pakub välja üldise meetodi, mis võimaldab oluliselt lihtsusatada mõnede piperidiini tsüklit sisaldavate ravimite sünteesi.

Tallinna Tehnikaülikooli keemiaprofessor Tõnis Kangeri uurimisgrupi artikkel „2,3,4-triasendatud piperidiinide asümmeetriline süntees“ tunnistati teadusajakirja SYNTHESIS 2017. aasta  parimaks artikliks.

Artikli autoriteks on Kadri Kriis, Triin Melnik, Kristiina Lips, Ilona Juhanson, Sandra Kaabel, Ivar Järving ja Tõnis Kanger.

Ajakiri SYNTHESIS (Thieme) on kõrgetasemeline teadusajakiri orgaanilise keemia saavutuste ja uute ühendite saamismeetodite publitseerimiseks. Ajakirja peatoimetaja, professor Paul Knocheli sõnul kirjeldab see artikkel asendatud piperidiinide, mis on farmatseutiliselt väga tähtsad  ühendid, asümmeetrilist sünteesi. „Kirjeldatud meetod on tõesti väga muljetavaldav. Hindamiskomitee märkis mitte ainult esitatud meetodi kõrget taset, vaid ka selle esituse kõrget teaduslikku kvaliteeti.” Samuti leidis komitee, et väljatöötatud meetod leiab kindlasti tee farmaatsiafirmade sünteesipraktikasse.

Keemiaprofessor Tõnis Kanger sõnab: „Saadud preemia on meeldiv tunnustus mitte ainult minu uurimisrühmale, vaid näitab ka asümmeetrilise orgaanilise sünteesi kõrget taset tehnikaülikoolis.“

Piperidiini motiiv esineb paljudes looduslikes alkaloidides: näiteks põhjustavad sellised struktuurid musta pipra kibedust, aga ka toksilisi omadusi. Ka vanakreeka filosoofi Sokratese tapnud mürk oli piperidiinipõhine keemiline ühend. Oma kõrge bioloogilise aktiivsuse  tõttu on lämmastikku sisaldavad tsüklid paljudes ravimites toimivateks rühmadeks.

Asendatud piperidiinide asümmeetriline süntees tähendab seda, et keeruline peegelasümmeetriline ühend tehakse valmis ühes etapis nii, et kõik kolm piperidiini asendajat satuvad kontrollitavalt üksteise suhtes ruumis õigele positsioonile. Tehnikaülikooli keemikute artikkel pakub välja üldise meetodi, mis võimaldab oluliselt lihtsusatada mõnede piperidiini tsüklit sisaldavate ravimite sünteesi.

Viide artiklile:  https://www.thieme-connect.de/DOI/DOI?10.1055/s-0036-1588299

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.