Ka Läänemaa haigla on huvitatud eelarvepõhisest rahastamisest

Läänemaa haigla
Läänemaa haigla

Hiiumaa haigla juhid on tulevase rahastussüsteemiga rahul ja PERHi teine tütarhaigla - Läänemaa haigla ootab huviga tulemusi.

Esmakordselt Eestis rakendub Hiiumaa haigla rahastamisel uuenduslik eelarvepõhine rahastamismudel. Uue rahastuspõhimõtte kasutuselevõtu eesmärgiks on tagada vähese elanikkonnaga ja raske ligipääsuga piirkonna haigla jätkusuutlikkus ning jätkata inimestele eriarstiabi pakkumist nende kodukohas.

Regionaalhaigla ja Hiiumaa Haigla poolt haigekassale ja sotsiaalministeeriumile esitatud analüüs oli väga põhjalik näidates ära, et senine rahastussüsteem ilmselgelt Hiiumaa Haigla asukohta ning Hiiumaa rahvastikku arvestades ei ole jätkusuutlik. „Tunnustame Haigekassa kiiret ja põhjalikku tegutsemist,“ ütles regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu ja lisas: „Oleme kindlad, et see pilootprojekt tõestab lähiaastatel, et eelarvepõhine rahastusmudel on väikestele üldhaiglate ainuõige lahendus tagamaks arstiabi nendes piirkondades.“

Teiste riikide kogemuse alusel töötas haigekassa koostöös regionaalhaigla ja Hiiumaa haiglaga välja uue rahastamisviisi – eelarvepõhise tasustamise. See tähendab, et haigekassa ei osta haiglalt teenuseid ravijuhtude kaupa, vaid lepitakse kokku erialades ja teenustes, millel haigla teenust osutab ning kogusumma, mida haigekassa haiglale kõigi patsientide teenindamise eest tasub.

„Hiidlaste nimel rõõmustan, et uus lahendus võimaldab ravida iga patsienti kui tervikut, ei pea mõtlema, mitu ravijuhtu lepingu järgi veel alles on,“ ütles Hiiumaa haigla juhatuse liige Riina Tamm ja lisas, et piloot võimaldab Hiiumaa haiglal jätkusuutlikult toimetada.

Selleks, et hinnata piloodi tulemuslikkust lepitakse osapoolte vahel kokku konkreetsetes tegevus- ja kvaliteediindikaatorites. Hiiumaa haigla kogemuse põhjal vaadatakse, kas Eestis saab edaspidi ka mujal haiglates sellist lähenemist rakendada. Läänemaa haigla juhataja ja Hiiumaa haigla juhatuse liige Tõnis Siir ootab huviga uue rahastamisviisi piloteerimast Hiiumaal. „Väiksemate üldhaiglate jaoks võib see oluliselt leevendada patsientide vähenemisega kaasnevat ebakindlust. Samas annab võimaluse keskenduda enam koostöö süvendamisele esmatasandi tervisekeskustega ja perearstidega üldiselt.“ Hiiumaal hakkab muudatus kehtima alates aprillist.

Regionaalhaiglal on kolm tütarhaiglat – Raplamaa haigla ja Läänemaa haigla 2015. aastast ja Hiiumaa Haigla aastast 2017. Viimasena võrgustunud Hiiumaa haigla sihtkapitalina maksti 800 000 eurot. Partnerluse raamlepingud on sõlmitud Rakvere ja Järvamaa haiglatega, lisaks on sõlmitud koostöölepingud Pärnu haiglaga keemiaravi ja hematoloogia erialadel. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.