Omandipiirangu analüüs jääb avaldamata

Apteekidele omandipiirangute rakendamine 2020. aasta aprillist on tekitanud paksu verd, muu hulgas põhjusel, et puudub selle muudatuse mõjuanalüüs.

Sotsiaalministeerium püüdis olukorda päästa tagantjärele apteekide omandipiirangu riskianalüüsi koostamisega, ent avalikkuse ette see ei jõuagi, kirjutas err.ee.

Kriitikale, et täismahus analüüsi pole avalikkusele kättesaadavaks tehtud, reageeris 27. veebruaril isegi peaminister Jüri Ratas Vikerraadio eetris kõlanud saates „Stuudios on peaminister”: "Ma luban teile, et kui ma siit saatest lahkun, ma palun, et sotsiaalministeerium kogu analüüsi dokumentatsiooni annaks uuesti teile isiklikult välja ja ma küsin seda ka endale."

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse ütleb, et kuna pikalt ettevalmistamisel olnud analüüs avaldamiskõlblikuks ei saanud, on ministeerium loobunud sellega edasi tegelemast ning keskendub hoopis seaduse rakendamise ettevalmistustele, mis ei tõota tulla lihtsad: rahulolematust on mõjuanalüüsita vastu võetud seaduse suhtes väljendanud kõik huvigrupid.

"Üks keerulisemaid on praegu varitehingute võimalus. Siin jäävad paraku sotsiaalministeeriumi haldusala n-ö käed ja vahendid lühikeseks," ütles Jesse, viidates võimalusele, et ravimifirmad võivad hakata piirangute jõustudes proviisoritest varitehingute kaudu oma tankiste tegema.

Jesse sõnul on apteegireformi vastane lobi tootjate poolt tugev, mistõttu on nad materjalide avalikustamisega topelt ettevaatlikud: "Keda see puudutab, on suured ja väga mõjukad. Meil ei ole mingisugust naiivsust, et arvata, et see riigikogu poolt seadustatud muudatus ei tooks kaasa ka kohtusse pöördumisi."

Täismahus lugu ERRi lehel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.