Paluste: koolitada saab nii palju, kui raha on

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste

Tervishoiuvaldkonna tööjõuvajaduse prognoosi järgi on seitsme aasta pärast on Eestis puudu üle 300 õe, ent ka farmatseutide ja proviisorite vajadus on ligi saja võrra suurem kui praeguste vastuvõtu mahtudega jätkates koolidesse peale kasvaks. Ämmaemandaid kipub aga hoopis üle jääma.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juhilt Heli Paluste rääkis Vikerraadio saates "Uudis +", miks riik nende koolitamist suuremas mahus ei telli, vahendas ERR Uudised. Ta rääkis, et koolitada saab täpselt nii palju kui palju raha jätkub ja kui mingeid spetsialiste rohkem koolitada, siis teisi saab jälle selle võrra vähem vastu võtta. Ta lisas, et õdede hulgas on ka päris suur hulk neid, kes töötavad väljaspool oma eriala. 

Ämmaemandatel Paluste sõnul tööst puudu ei tule, isegi kehva sündivuse korral. "Ämmaemandate tööpõld on tegelikult pigem kasvav just esmatasandi meeskonnas," ütles ta. "Ämmaemanda roll ei ole ainult sünnitusabi osutamine ja rasedate jälgimine, nagu seda vahest arvatakse. See on ikkagi kogu reproduktiivtervise ala ja seal on tööd väga palju," lausus Paluste veel.

Kuigi numbrid räägivad suurest õdede nappusest, siis Paluste näeb, et perearstidega on olukord kriitilisem. "Me ei suuda leida perearsti sellistesse piirkondadesse, mis ei ole suured keskused," märkis ta. Et perearstiks rohkem õpitaks ja nad näiteks ka Ida-Virumaale jõuaksid, võiks Paluste hinnangul tõhus meede olla lähtetoetuste süsteemi paindlikumaks muutmine ja võib olla summa suurendamine praeguselt 15 000 eurolt.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.