Arvamus: Salongidele pole kohta. Või siiski on?

Karikatuur.
Karikatuur.

Patsiendile võiks riik jätta õiguse raviraha endaga kaasa viia. Mitte ühest HVA haiglast teise liikudes, vaid tervishoiumaastikul laiemalt, ka erakliinikutesse, leiab Meditsiiniuudiste toimetus lehe juhtkirjas.

Interneti erinevates foorumites kogunevad tulevased emad ei mõista, miks Eestis enam salong-sünnitusmajasid ei ole, kus haigekassa raha eest sünnitada saaks. Teised meenutavad aegu, mil nende lapsed just nendes väikestes sünnitusosakondades ilmale tulid. Inimesed ei saa aru, miks on ainsad valikud suurhaigla või kodusünnitus? Küsimus on tegelikult aga suurem kui see üks teenus.

Meditsiiniuudiste toimetus leiab, et pika kogemuse ja hea töökvaliteediga erakliinikud väärivad haiglavõrgu haiglatega võrdset õigust ravilepingutele. Haigekassale selles osas midagi ette heita ei ole – maksumaksja raha tuleb jagada vastavalt seadusele ja tervishoiupoliitilistele kokkulepetele. Omaette küsimus on, kas need seotud seadused ja kokkulepped vajaksid ajakohastamist.

Miks mitte küsida ka maksumaksjalt, kas erakliinikud võiks enam haigekassa lepingut saada, kas sünnitusteenus võiks Tallinnas, Tartus ja võib olla mõnes teises linnas olla paralleelselt HVA haiglale ka erakliinikus? Neid inimesi, kes käivad täna ravijärjekorrast häirituna suurhaiglates tasulisi teenuseid ostmas, jagub. Seega tervisele raatsib eestlane raha kulutada, kui tarvis. Kui haigekassa paneks eradele rohkem õlga alla, oleks teenusetarbijad ehk valmis osa oma taskust lisaks maksma.

Patsiendile võiks riik jätta õiguse raviraha endaga kaasa viia. Mitte ühest HVA haiglast teise liikudes, vaid tervishoiumaastikul laiemalt, ka erakliinikutesse. Kui patsient ei ole oma kodukoha haigla teenuse tasemega rahul, siis eelistaks ta ehk järgmine kord minna pigem kodulähedasse (haigekassa lepinguga) erakliinikusse, kui et teise linna, või isegi linnaosasse.

Seadused on küll täitmiseks, aga ka muutmiseks, kui ajad ja olud seda nõuavad. Siin võib vaielda, aga osad tervishoiuteenused sobivad privaatsetesse erakliinikutesse isegi paremini kui haiglasse. Võib julgelt oletada, et isegi poliitikategijad eelistavad teatud terviseküsimustes mitte suure polikliiniku ootesaalis istuda, vaid erakliinikus. Haiglavõrk on asendamatu väärtusega, aga arutelu koht on, kas haigekassa raha võiks tänasest rohkem erasektorile minna.

Loe samal teemal 6. märtsi Meditsiiniuudiste lehest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.