Aukodanik Andres Pree viis kihnlaste prillidelt teibid ja kirjaklambrid

Tuntud kihnlane Kihnu Virve pere ja sõpradega.
Tuntud kihnlane Kihnu Virve pere ja sõpradega.

Eagle Visioni omanik Andres Pree parandas kihnlaste silmanägemist ja tunnustati selle eest tänavu Kihnu aukodaniku tiitliga.

Kihnu kõige värskema aukodaniku Andres Pree kingitud prillid on andnud parema silmanägemise väga-väga paljudele Kihnu inimestele, tema abi on viinud kooliõpilasi reisidele ja toonud muuseumisse Kihnu Jõnnu vaha kuju, kirjutas  Kihnu Leht.

„Sina tegid mind nägijaks ja ma saan nüüd lehte lugeda, enne ei saanud ma seda aastaid teha – seda oli väga soe kuulda,“ vahendab juubeliaastal Kihnu aukodaniku tiitli pälvinud Andres Pree ühelt Kihnu mehelt kuuldud siirast tänu. Ta lisab, et valla kõrget tunnus tust saada on väga meeldiv. Parema nägemise ja sõna tõsises mõttes avarama vaatepildi on AS Lupree ja selle kauba märgi EagleVision omanik Andres Pree andnud väga paljudele kihnlastele, kelle maailm pärast uute prillide saamist hulga valgemaks sai. „Mõni lausa ehmatas, et maailm selline paistab,“ muheleb Pree.

Ega kihnlaste silmanägemine pole sugugi halvem kui mujal Eestis, probleemiks oli see, et arsti juurde oli keeruline pääseda. Kui Andres Pree koos abikaasa Kerstiga umbes viisteist aastat tagasi Kihnu suvekodu soetas, nägi tema professionaalne silm väga kurba pilti. „Paljudel, eriti vanematel inimestel olid prillid parandatud, kel oli plastikliimiga, kel kirjaklambri või läbipaistvateibiga, mõnel oli prill ühe klaasiga,“ jutustab ta.

Doktor märkas ka prillikandjaid lapsi ja hakkas kahtlema, kas nende prillid on ikka õiged ja silmaarsti kirjutatud. Seepärast tegi ta vallavalitsusele ettepaneku ja pakkus võimaluse tuua saarele oma firma silmaarstid, optometristid ja mõõtmisaparaadid, et saareelanike silmad üle kontrollida.

Sotsiaaltöötaja käest sai Pree vähekindlustatud inimeste nimekirja, kellele prillid tasuta anti, aga ka kõigile teistele olid need võileivahinna eest ehk siis tublisti alla omahinna. Pree mäletab seda esimest korda hästi. Meeskond töö tas Kihnus kaks päeva kahe aparaadiga, aga kogu aeg oli silmakontrollile järje kord. Kui silmad olid üle vaadatud, tehti mandril prillid valmis ja optometrist tuli neid hiljem üle andma ja õigeks timmima, et prill hästi ninal istuks.

Juba pärast seda esimest korda kadusid kihnlaste prillide küljest teibid ja kirjaklambrid. Kuid esimesele silmakontrollile järg nesid ka hea aastase vahe järel järgmised ning üle kontrolliti ka kõikide koolilaste silmad. Silmakontrollide käigus avastasid arstid mitmeid silmahaigusi ja saatsid inimesi operatsioonidele. Andres Pree on mõelnud, miks ta ennast just Kihnuga sidus ja suvekodu ostis, aga ühest vastust ei ole osanud ta välja mõelda. „Vaikus, looduslähedus ja rahvas on need märksõnad, mis mind sinna tõmbasid,“ ütles ta. Ta on nautinud Kihnus aktiivset puhkust: püüdis kala, jalutas mere ääres, käis seenel, uitas niisama ringi.

Tohter on kogenud, et Kihnu inimesed on võõraste suhtes esialgu ettevaatlikud, aga kui ta inimestega sina-peale sai, on ta kogenud sõbralikkust ja kokkuhoidvat kogukonda. Pree meeskonna silmaarstide käed ega jalad ei pea talvel külmetama, sest prilliabi saanud inimesed on kõigile kindaid ja sokke kinkinud. Pree pani tähele, et kihnlased on truud ootajad, sest olgugi, et laevaga saabumise aeg oli teada, lookles arstide saabumise ajaks mitmekümnest inimesest järjekord. „Vanemad inimesed istusid nagu linnupojad rivis ega teinud teist nägugi, mõnel tuli ikka mitu tundi oodata,“ muheles Pree.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.