Ravikanepi määramini lihtsustub

Kooskõlastusringile saadetud määrusemuudatusega lihtsustatakse mõnede narkootiliste ainete ja ka ravikanepi ravieesmärgil kasutamist. Sotsiaalministeeriumi kinnitusel ei ole siiski tegu sammuga kanepi kättesaadavuse parandamiseks.

2005. aastast kehtinud määrus nägi ette, et I nimekirja kuuluvaid narkootilisi ja psühhotroopseid aineid sai meditsiinis kasutada juhul, kui arst oli esitanud põhjendatud taotluse ning selle pidi kooskõlastama sotsiaalministeeriumi erikomisjoni liige. Sellesse nimekirja kuuluvad ka kanep ja selle töötlemisproduktid nagu näiteks hašiš, marihuaana, vaik, ekstraktid, tinktuurid jne, kirjutas ERR Uudised.

Möödunud reedel tervishoiu- ja tööminister Jevgeni Ossinovski allkirja saanud ja kooskõlastusringile saadetud määrusemuudatuse tõttu ei pea arst enam sotsiaalministeeriumi erikomisjoni taotlust esitama ega seda pärast heakskiitu ravimiametile saatma.

"Muudatustega vähendame bürokraatiat Eestis müügiluba mitteomavate teatud narkootilisi aineid sisaldavate ravimite kasutamiseks," selgitas sotsiaalministeeriumi kommunikatsioonijuht Karin Volmer, kelle sõnul on senine taotlusprotsess olnud keeruline.

"Peamiselt on nende ravimite puhul tegemist inimese jaoks nii-öelda viimase valiku ravimiga, mille arst kirjutab välja siis, kui kõik teised ravimeetodid on ammendunud, näiteks vähiraviga seotud valude vaigistamiseks," lisas ta.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla palliatiivravikeskuse juhataja, anestesioloog-valuarst Pille Sillaste ütles, et tema hinnangul ei muuda määruseuuendus eriti midagi. Ta selgitas, et arstid saavad ravimeid haigetele määrata vaid vastavalt teaduspõhistele näidustustele.

Täismahus loe ERR Uudistest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.