Perekondlik hüperkolesteroleemia on aladiagnoositud

Kardioloog Margus Viigimaa.
Kardioloog Margus Viigimaa.

Järgmisel nädalal toimuva Balti VII Ateroskleroosi Kongressi raames saadavad korraldajad kolme riigi juhtidele tähtsa dokumendi: perekondliku hüperkolesteroleemia diagnoosimise ja ravi parandamise kutse. Kongressi korraldaja professor Margus Viigimaa selgitab.

Kardioloogia professor Margus Viigimaa selgitas, et vahetult enne kongressi läheb korraldajate poolt kolme Balti riigi juhtidele dokument, mille sisu on tähelepanu juhtimine perekondliku hüperkolesteroleemia diagnoosimise ja ravi parandamisele. Eestist on koos Viigimaaga sellele dokumendile alla kirjutanud Eesti Kardioloogide Seltsi president Peep Laanmets.

"Nende haigete südame-veresoonkonna haiguste risk on 22kordselt tõusnud, see on pärilik raske haigus," selgitas Viigimaa. "Liiga vähe on teada veel haigeid, seega me ravime neid liiga vähe ja nad surevad noorelt." Samas on tema sõnul turule tulnud uued ravimeetodid statiinide kõrval.

Diagnoosi poole pealt on Viigimaa sõnul häda selles, et RHK-10 rahvusvahelises haiguste klassifikatsioonis ei ole perekondliku hüperkolesteroleemia diagnoosikoodi, on vaid E78, mille all on kõik, ka väga väheväljendunud düslipideemiad. "Uues, ICD-11 klassifikatsioonis, see kood suure tõenäosusega tuleb, kuid seni võiksime vahepeal rahvusvaheliselt võtta kasutusele koodi E78.01," jätkas professor. USAs on see juba oktoobrist 2017 võetud kasutusele. 

Kongressi järelkajastus aitab uudistega kursis olla

Meditsiiniuudised teeb kongressi järelkajastusena 27. aprillil konverentsi ateroskleroosist, kus ettekande teevad need Eesti lektorid, kes ka Balti kongressil esinevad. Lisaks on ettekanded perearst Signe Alliksoolt, kes on ka Eesti Hüpertensiooniühingu president, ja PERHi kardioloogiaresidendilt Urmo Kiitamilt. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.