Apteegid: visa võitlus käib viimse hetkeni

Apteekide omandipiirangud jõustuvad 2020. aasta kevadel ja selleks ajaks peaks heitlus paragrahvidest rapiiridega lõppenud olema. Kas see kestab tõesti seaduse jõustumise kuupäevani 1. aprillil või võetakse edasikaebamiste näol lisaaeg – ei tea. Eks paistab.

Veidi nõutuks teeb aga argument, et patsiendi võimalused teenust saada halvenevad, kui haruapteegid kinni pannakse. Kindlasti on kohti, kus see nii ongi, aga kui mõelda Tallinnas Viru väljakul asuvale haruapteegile, siis kui halvaks olukord ikkagi läheb, kui umbes kilomeetri raadiuses jääb alles ainult viis apteeki? Tõsi – Postimajas töötav inimene peab mantli ikkagi selga panema ja õue minema, kui pea valutab ning ravimivarud on ammendatud…

Meditsiiniuudiste toimetus on seisukohal, et patsient ei kannata. Kuigi eraomand on püha ja investeeringuid tuleb kaitsta, siis väide patsientide kannatustest haruapteekide kaotamise tõttu ei ole usutav ja vähemasti Tallinnas ravimeid vajavate inimeste elu raskemaks ei lähe.

Seega kõlab jutt investeeringute kaitsest veenvamalt kui patsientide heaolust. Linnades, mida seadusemuudatus puudutab, on patsientidel apteeke piisavalt. Kaubanduskeskustes saab neid lausa sissepääsude järgi valida.

Kettide argumendid investeeringutest on aga täiesti mõistetavad. Ettevõtlust tulebki arendada, turuosa laiendada ja pidevalt investeerida, sest muidu neelavad teised sind lihtsalt alla. Ehk nagu Alice imedemaal ütles: „Selleks, et paigal püsida, tuleb väga kiiresti joosta!“ Eks apteegiketid olegi võidujooksu harrastanud, ainult seekord lükati ootamatult seadusemuudatuse näol tõke ette.

Mõneti on apteegid sarnases olukorras hambaarstidega, kellel on lubatud väga pikalt oma äranägemise järgi tegutseda. Teenus on arenenud omasoodu, kvaliteet on hea, kuid nüüd on riik otsustanud ohjad enda kätte võtta ja segadust kui palju.

Midagi on ilmselt aga siiski paigast ära, kui apteekide kontsentratsioon on kesklinnas kilomeetri raadiuses viis või kuus. Näiteks pangaautomaate on viimasel ajal juba tunduvalt hõredamalt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.