Ossinovski: patsiendiesindus võiks tegutseda igas haiglas

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski
Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski

Riigikogus haigekassa nõukogu muutmise seaduse esimesel lugemisel tuli tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski välja mõttega, et Eestis peaks olema tugev patsiendiorganisatsioon, mille harud asuksid ka reaalselt haiglates ning kuhu patsiendid saaksid vajadusel kohe pöörduda.

Riigikogu liige Jürgen Ligile (REF, rahanduskomnisjon) jäi minister Jevgeni Ossinovski eelnõu tutvustusest kõrvu, et minister peab tõsiseltvõetavaks patsiendiorganisatsiooniks vaid Eesti Puuetega Inimeste Koda. 

"Te ütlesite, et Eestis ei ole tõsiseltvõetavaid patsiendiorganisatsioone. Millised organisatsioonid oleksid siis need vähem tõsiseltvõetavad, kes võinuks ka tulevikus haigekassa nõukogus olla?" uuris Ligi.

Jevgeni Ossinovski 
"Puuetega inimeste koda on tänases Eestis kõige laiapõhjalisem patsientide esindusorganisatsioon. Ta küll tõesti esindab vähemust, aga kindlasti mitte kaduvväikest vähemust, vaid üsna suurt hulka inimestest, läbi oma erinevate allorganisatsioonide, mis on puuetega inimeste koja liikmesorganisatsioonid. Kuna need inimesed, patsiendid vajavad ka spetsiifiliselt suuremat tähelepanu tervishoiu poolt, siis ma arvan, et nende liikmelisus seal on õigustatud ja õige. Tõepoolest, sotsiaalministeeriumi kogemusel on tegemist kõige tugevama partneriga patsiendi huvi kaitse kontekstis. 

Ma kindlasti tahaksin, et Eestis oleks selline laiapõhjaline huvide kaitse organisatsioon, nagu mõnes teises riigis... Lähed haiglasse ja seal on olemas patsientide esindusorganisatsiooni esindus, kuhu sa võid kohe minna ja küsida nõu, kui sa ei ole näiteks tervishoiuteenusega rahul või mingites muudes küsimustes. Meil sellist organisatsiooni täna ei ole.

Mingil määral võib see olla organisatsioonide nõrkus, teiselt poolt võib see olla ka inimeste teadlikkuse vähesus. See on tegelikult üks nendest teemadest, kus sotsiaalministeerium näeb, et sellist partnerlust peaks arendama. Selliseid organisatsioone võiks olla rohkem."

Aga me oleme näinud, et mõnel juhul on patsiendi huvi esindamine seisnenud selles, et tegelikult kaitstakse ja väljendatakse mõnda tervishoiuga seotud ärihuvi. See on kõik protokollitud. Mõnest sellisest juhtust on kirjutatud ajakirjanduses ja mõnest ei ole, aga eks meditsiinis on palju raha. Palju raha tekitab palju organisatsioone ja mitte kõik nendest ei ole alati just avaliku huvi eest väljas."

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.