Irina Filippova: Oluline on tagada karjaimmuunus

Lapse vaktsineerimine.
Lapse vaktsineerimine.

Kuigi üldiselt suhtuvad Eesti lapsevanemad vaktsineerimisse mõistlikult, tuleb üha enam arvestada ka pead tõstva vaktsineerimisevastasusega.

"Vaktsineerimisvastasus seisneb hirmul vaktsiinide, mitte haiguste ees, mis tänu vaktsiinidele on pildilt kadunud," sõnas terviseameti peaspetsialist Irina Filippova.

Näiteks haigestus leetritesse Eestis enne vaktsineerimisega alustamist isegi üle 22 tuhande inimese aastas, viimastel aastatel on registreeriti vaid üksikuid haigusjuhte. Kunagi kardetud difteeriasse haigestus enne vaktsineerimisega alustamist üle 4000 inimese aastas, 2002. aastast  haigusjuhte meil esinenud ei ole. Lastehalvatusse haigestusid enne vaktsineerimisega alustamist ligi 1000 last aastas, pärast vaktsineerimisega alustamist pole haigusjuhte Eestis enam registreeritud.

23. aprillil alanud Euroopa vaktsineerimisnädala keskmes on Euroopa vaates haigestumine leetritesse, Eesti keskendub vaktsineerimise tõhususele laiemalt.

"Leetrid on hea näide unustuste hõlma vajuma hakanud nakkushaigustest, mis endast taas märku annavad ja seda paljus tänu vaktsineerimata jäänud kogukondade hulga suuremisele Euroopas," märkis Filippova. Euroopas 2017. aastal leetritesse haigestunutest oli 80 protsendil tegu vaktsineerimata teismeliste ja noortega.

Nakkushaiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuse (ECDC) analüüs on näidanud, et vaktsineerimata inimgruppe on isegi neis riikides, kus vaktsineerituse üldine tase on kõrge.

"Eesti lapsevanemad suhtuvad vaktsineerimisse üldjuhul vastutustundlikult, kaitstes sellega nii oma lapsi kui ka neid, keda vaktsineerida ei saa või kellel vaatamata vaktsineerimisele immuunsus põhjusel või teisel välja ei kujune," tõdes Irina Filippova. Nõrgemate kaitsmise huvides on oluline tagada nn karjaimmuunsus, lisas ta, mis sõltuvalt haigusest peaks olema 90–95 protsenti. 90-protsendilist hõlmatust oodatakse näiteks läkaköha, 95-protsendilist hõlmatust difteeria, teetanuse, leetrite, mumpsi ja punetiste korral.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.