Talving: Eestis ei osata naasejaid kinni hoida

Prof Peep Talving leiab, et nagu tagasipöördujal on raske kohaneda, on ka kohalikel raske naasejaga harjuda.
Prof Peep Talving leiab, et nagu tagasipöördujal on raske kohaneda, on ka...

Kui tagasipöördumise mesinädalad läbi ja kohanemine polegi nii lihtne, võib tekkida mõte uuesti ära minna, leiab traumakirurg Peep Talving.

Ma ei ole veendunud, et tullakse alati jääma, aga tullakse kaema, kas see paljulubav Eesti on ikka see, millest unistati, kirjutas Postimees.

Alguses tundub Eestis kõik väga lihtne. Kohtad kenasid inimesi, lood sidemeid ja kõik tundub põnev. Külastad linnu ja ruume ning leiad, et Eesti on kenasti arenenud maa. Dokumentide ja ametkondadega asjaajamised sujuvad ning olenevalt sellest, kas töö on varem kokku lepitud või mitte, võib ka töine areng alata.

Tulijal on palju globaalseid mõtteid, mis tekitavad alguses kuulajates huvi. Kuulajad tajuvad, et värskete ideede ja tegemistega saab mitmeid asju muuta ning tänu uutele arengutele saavad ka nemad kasu. Mingi hetk saavad need mõtted tagasipöördujal aga otsa, sest keegi ei genereeri lõpmatuseni suurepäraseid lahendeid.

Eestisse naasmisel mängib rolli ka see, milliselt positsioonilt tagasipöörduja tuleb. Neeme Järvi kohta võib vaevalt väita, et ta naasis Eestisse, sest ta ei saanud hakkama. Tagasi tulles oli tal aga tugev visioon, suur kogemus ja nõudmised, mis võisid panna kohaliku pelgama ja vastu töötama. Sama võib juhtuda ka teiste ekspertidega, kes naasevad.

Ekspert-tagasipöördujal on kogemusi teistest keskkondadest ja tema visioon võib olla erinev või suurem võrreldes kohalolijatega. See võib tekitada teatud pingeid. Tagasipöördujal tuleb tegeleda oponentidega, kellega tekib erimeelsusi või kes segavad kohanemist. Need kriitikud võiksid mõista aga seda, et tagasipöörduja on võtnud riski tulla Eestisse tööle, teenides väiksemat tulu. 

Palju suuremeelsem oleks olla tagasipöördujale toeks isegi siis, kui ta ei tatsa kohalikku tantsusammu täpselt nagu eeldatud ja siin varem tehtud.

Loe edasi Postimehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.