Üksikpraksis teeb ise andmekaitset

Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne

Andmekaitse spetsialisti peavad määrama kõik tervishoiuteenuse osutajad, kelle tegevus on haigekassa poolt rahastatud, kuna nad täidavad avalikku ülesannet ning töötlevad eriliiki ehk delikaatseid isikuandmeid.

Küsimusele, kas üksikpraksist pidav perearst peab samuti andmekaitsespetsialisti määrama, vastab andmekaitse inspektsioon, et hoolimata sellest, mitu perearsti koos töötab või palju neil patsiente on, tuleb kõigil perearstidel tõesti andmekaitsespetsialist määrata.

Perearst Kersti Veidrik ütleb, et monopraksises mingit võimalust teenust osta või kedagi lisaks palgata ei ole. "Meil lihtsalt sellised ressursid puuduvad," ütleb ta. Sellises väikeses perearstikeskuses on perearst lisaks põhitööle seega ka andmekaitseametnik, tööohutuse spetsialist ja veel palju muud. "Andmekaitsega tegeleme me tõesti ise," kinnitab ta.

Kui tegemist ei ole avaliku ülesande täitmisega, vaadatakse ka töötlemise ulatuslikkust. Andmekaitsespetsialisti määramise kohustuse mõttes on ulatusliku terviseandmete töötlemisega tegemist, kui koos töötab vähemalt kolm partnerit, kes kasutavad ühist registreerimissüsteemi ja/või ühist arvutivõrku ja arhiivi.

Tallinna Munitsipaalperearstikeskuse juhataja ja arst Kristel Amjärv kinnitab, et andmekaitse peale mõtlemine on meditsiiniasutuses pidevalt vajalik.

"Meil on olemas andmekaitsespetsialist, kes jälgib dokumenteerimise kohustuse täitmist, jälgib lepingulisi nõudeid, samuti andmekaitse nõuete täitmist töötajate poolt," räägib Amjärv. Viimase alla kuuluvad näiteks krüpteeritud patsiendi info saatmine, töötajate nõustamine, samuti digiloo, -retseptuuri ja tervishoiu pildipanga konfidentsiaalsuse küsimused.

"Töötajatega on koosolekutel andmekaitse üsna sage koosolekute teema ja need koosolekud on ka protokollitud," toob perearstikeskuse juht välja. Ka on andmekaitsenõuded ära toodud asutuse töölepingutes ja sisekorraeeskirjades.

Täismahus 17. aprilli paberlehes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.