Sikkut: eestikeelne eksam ei tohiks olla ületamatu

Enim on kolmandatest riikidest tulnud arste Ida-Virumaal. Pildil Narva haigla.
Enim on kolmandatest riikidest tulnud arste Ida-Virumaal. Pildil Narva haigla.

Riigikogu liige Liina Kersna küsis 9. mai riigikogu istungil, kui lugemisel oli tervishoiuteenuste korraldamise seadus, millega täpsustatakse kolmandate riikide arstide töötamist, milline on viimase viie aasta jooksul Eestis registreeritud kolmandate riikide tervishoiutöötajate keeletase.

Viimase viie aastaga on Eestis registreeritud 38 tervishoiutöötajat kolmandatest riikidest.

Vastas tervise- ja tööminister  Riina Sikkut: „Praegu eelnõu muudatusega otseselt keeleoskuse taset arstide jaoks ei sätestata, sest seda teeb meil keeleseadus. See ütleb, et arsti nõutav keeleoskuse tase on C1, õel on B2. See kehtib praegu niikuinii.

Aga ma olen nõus, et kindlasti on arste, kelle keeleoskus on puudulik. Keeleinspektsioon on aastate jooksul seda kontrollinud ja tõepoolest, eriti Ida-Virumaal arstide puhul väga paljudel ta praegu ei vasta kehtivatele nõuetele.

Nüüd on küsimus, kas need arstid, kes Eestis tervishoiutöötajana töötada soovivad, et kui keeleseadus juba näeb ette neile sellise kohustusliku keeleoskuse, kas me eeldame, et nad õpivad seda ise või me näeme selle ette osana juba tervishoiutöötajana registreerimisest. Praegu on see ka arstide soovil lahendatud niimoodi, et teooriaeksam tuleb sooritada eesti keeles.

See ei tähenda, et arst peab kohe oskama C1 tasemel eesti keelt, aga ta peab olema võimeline suhtlema eesti keeles ja ka erialatermineid eesti keeles teadma. Kuna see tööpraktika, mida saab pikendada 12 kuuni, niikuinii toimub ilmselt tema tulevases töökohas ja Eesti haiglas, siis ilmselt ei ole ületamatu selle eksami sooritamine eesti keeles.“

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.