Joobes patsient EMOs on paras peavalu

Foto on illustreeriv. Kõikidest kiirabi patsientidest, kes olid alkoholijoobes, oli  alla 21-aastasi 2017. aastal ligikaudu 7%.
Foto on illustreeriv. Kõikidest kiirabi patsientidest, kes olid alkoholijoobes, ...

Joobes patsiendi terviseprobleemide käsitlus haigla erakorralise meditsiiniabi osakonnas on keeruline, kuna normaalset vestlust, läbivaatust ja meditsiinilisi protseduure on joobnuga väga raske läbi viia.

Sageli viibib osakonnas 10-15 patsienti, ka lapsi, kes vajavad abi, kelle probleem vajab rahulikku hindamist ja lahendamist. Joobega kodanik võib oluliselt häirida teiste patsientide rahu, sageli tehakse haigete või nende lähedaste poolt etteheiteid, miks selline üldse siia toodi ja miks temaga midagi ei tehta või miks tegeletakse ainult selle patsiendiga.

Sageli ütleb joobega haige inetusi personali ja teiste patsientide aadressil, selles juhtumis siis arstile "sina tatt ja pooletoobine” ning lähenemiskatsed õele. Personali poolt märkuste tegemine või riidlemine on sageli kui õli tulle valamine.

Kõige tähtsam on rahulikuks jäämine, kõige selle vaatlemine kui haiguse ühte avaldumist. Selgitamine, keelitamine ja meelitamine aitab liikuda õiges suunas, mõneti võib see meenutada vanem-lapse suhet.

Kui personali töökoormus on suur, valvekorra algusest on möödas 12-24 tundi siis võib kõige selle arvestamine olla vägagi raske. Joobega patsient on inimene, ta on kellegi isa või ema, poeg või tütar, joove on küll inimese enda tekitatud, kuid joove võib varjata tõsist terviseseisundit, mis õige ravita võib tüsistuda ohtlike seisunditega.

Järgneva videofilmi eesmärk on tutvustada erakorralise meditsiiniosakonna töö ühte tahku. Ja tahaks ka väga loota, et iga inimene, kes otsustab tarbida alkoholi, teeks seda mõõdukalt, teades oma piiri ja nii vältida sellist olukorda.

 

 

 

 

Lisa kommentaar

  • Madis Veskimägi, Tõstamaa perearst

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.